Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα

Έως  τις 15 Σεπτεμβρίου, κάθε Σάββατο, Κυριακή και επίσημη αργία, οι επισκέπτες του Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, για τη μετάβασή τους στην παραλία, μπορούν να χρησιμοποιούν, δωρεάν, μισθωμένα λεωφορεία, που θα παρέχει ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

 

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που τέθηκε σε ισχύ από τις 21 Ιουνίου, σε εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ. 3.7.2000 (ΦΕΚ 395 Δ’) και του Κανονισμού  Διοίκησης και Λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα και Σχεδίου Διαχείρισης αυτού (ΦΕΚ 1830Β/2001).

 

Τα δρομολόγια  ξεκινούν από τον χώρο στάθμευσης του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου στις 9 το πρωί και  πραγματοποιούνται  κάθε είκοσι λεπτά. Το τελευταίο δρομολόγιο, από το τέρμα της Λεωφόρου Σχινιά με κατεύθυνση προς το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο,  είναι στις 20:40 μ.μ.

 

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, θα υπάρχει δυνατότητα επιβίβασης και αποβίβασης σε εννέα προκαθορισμένες στάσεις σε όλα τα  μονοπάτια επίσκεψης δάσους και παραλίας, αλλά και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος επί της Λεωφόρου Σχινιά.

 

Επισημαίνεται ότι απαγορεύεται η στάθμευση των οχημάτων σε οποιοδήποτε σημείο της Λεωφόρου Σχινιά.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς (βαθμού επικινδυνότητας 4 ή 5) απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων εντός του πευκοδάσους και της παραλίας του Εθνικού Πάρκου Σχινά – Μαραθώνα και ως εκ τούτου η υπηρεσία μεταφοράς των επισκεπτών δεν θα εκτελείται.

Το Εθνικό Πάρκο

Το Εθνικό Πάρκο Σχινιά – Μαραθώνα ιδρύθηκε με το από 03.07.2000 Προεδρικό Διάταγμα «Χαρακτηρισμός χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Σχοινιά – Μαραθώνα Αττικής ως Εθνικού Πάρκου» (ΦΕΚ 395Δ’). Αποτελεί το σημαντικότερο παράκτιο οικοσύστημα της Αττικής και βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αττικής, περίπου 40 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο και αποτελείται από την υγροτοπική περιοχή Μέγα Έλος, τη λοφώδη χερσόνησο της Κυνοσούρας, το λόφο της Δρακονέρας, την περιοχή του δάσους με τις κουκουναριές και τη χαλέπιο πεύκη, την περιοχή της Μακαρίας Πηγής, τον όρμο του Μαραθώνα, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο και την περιοχή αναψυχής, τουρισμού και κατοικίας.

Η προστατευόμενη περιοχή χαρακτηρίζεται από υψηλής ποικιλότητας τύπους οικοτόπων και βλάστησης, με 22 τύπους οικοτόπων Ευρωπαϊκής σημασίας (Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας»). Ιδιαιτέρως κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση διατήρησης ορισμένων εξ’ αυτών, όπως του παράκτιου δάσους της Κουκουναριάς που παρουσιάζει αισθητά μικρότερο αριθμό ατόμων και η σταδιακή αντικατάσταση αυτής με τη χαλέπιο πεύκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει στην περιοχή η εξάπλωση των καλαμιώνων Phragmites australis, είδους που επηρεάζεται από την αύξηση της κατάκλισης με γλυκά νερά, η διαχρονική αλλαγή της περιοχής Λίμνης Αλμυρής (το υπόλειμμα της αρχαίας λιμνοθάλασσας κοντά στο σημείο Στόμι, στο ανατολικό όριο του υγρότοπου) και η εξάπλωση ή το καθεστώς παρουσίας αλλόχθονων ειδών χλωρίδας.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
15 Ιανουαρίου 2025

Εντοπίστηκε νεκρή οικογένεια τριών Χρυσαετών σε ορεινή περιοχή της Ξάνθης

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
8 Ιανουαρίου 2025

Χαμωτίδες και κεφαλούδια: σημαντικές καταγραφές σπάνιων πουλιών σε Δέλτα Έβρου-Βιστωνίδα-Ισμαρίδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
7 Ιανουαρίου 2025

Έγκριση & 3ο Πρακτικό (Τελικό) της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας από τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), σύμφωνα με το άρθρο 7 της με αρ. πρωτ. ΥΠΕΝ/ΓρΓΓΦΠΥ/01396/253/30.01.2023, Πρόσκλησης για την υποβολή Προτάσεων στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής- Πυλώνας Μετάβασης 1 “Πράσινη Μετάβαση” – Άξονας: “1.4 -Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας” – ΔΡΑΣΗ: “16851 – Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης”

Διαβάστε Περισσότερα