Έκθεση φωτογραφίας για τα 60 χρόνια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 18 Σεπτεμβρίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Έκθεση φωτογραφίας για τα 60 χρόνια του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς

Την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Της Σαμαριάς το Πέρασμα – Το Φυσικό και ανθρωπογενές κεφάλαιο του Εθνικού Δρυμού», εγκαινιάζει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Η έκθεση, διοργανώνεται με σκοπό να τιμήσει και να προβάλει την επέτειο των 60 χρόνων ίδρυσης του Εθνικού Δρυμού.

 

Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη σπουδαιότητα και να τονίσει την ανάγκη προστασίας ενός τόπου με μοναδική φυσική, ιστορική και πολιτισμική αξία. Ο προστατευόμενος αίγαγρος, οι κορυφές των Λευκών Ορέων, η μοναδική βιοποικιλότητα, η ζωή στο φαράγγι, η Αγία Ρουμέλη ως τελικός προορισμός, αποτελούν «σταθμούς» αυτού του φωτογραφικού ταξιδιού, το οποίο επίσης περιλαμβάνει σπάνια τοπία και εικόνες από την ίδρυσή του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς έως σήμερα.

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο της Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Κρήτης του ΟΦΥΠΕΚΑ, από το αρχείο Αντώνη Πλυμάκη, από το αρχείο Κυριάκου Βιρβιδάκη, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, καθώς και από πολλούς φωτογράφους ή συλλέκτες που ανταποκρίθηκαν σε σχετικό κάλεσμα του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στη θέση Ξυλόσκαλο στον Ομαλό, θα γίνουν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022 στις 11:30 το πρωί. Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης, που θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022 είναι από Δευτέρα έως Κυριακή, 08:00 π.μ. – 16:00 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς

 

Το  φαράγγι της Σαμαριάς διασχίζει τα Λευκά Όρη από βορρά προς νότο και καταλήγει στη θάλασσα, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο και μοναδικό τοπίο. Το έντονο ανάγλυφο και οι συνεχείς εναλλαγές του δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου ποικιλία οικοσυστημάτων που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

 

Η Σαμαριά ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός το 1962. Η δημιουργία του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς βασίστηκε στην προστασία του κρητικού αίγαγρου (αγρίμι ή κρι-κρι). Στις 7 Απριλίου του 1960 οι κάτοικοι της Σαμαριάς και της Αγίας Ρουμέλης κηρύσσουν άγραφο νόμο: «…ΔΙΝΟΜΕΝ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΑΣ ότι όχι μόνο δεν θα κυνηγήσωμεν το ζώον τούτο, αλλά απεναντίας θα το προστατεύσωμεν, και πας όστις θα επιχερήση να εξοντώση τούτο θα τον καταγγέλωμεν πάραυτα εις τας αρμοδίας του τόπου Αρχάς. Τέλος, η υπογραφή μας επισφραγίζει τον δοθέντα προς Υμάς Λόγον».

 

Το φυσικό περιβάλλον της Σαμαριάς επέδρασε αποφασιστικά και με πολλούς τρόπους στη ζωή του ανθρώπου και αντίστοιχα, ο άνθρωπος με την διαχρονική του παρουσία και δραστηριότητα, άφησε και συνεχίζει να αφήνει ανεξίτηλα τα ίχνη του. Στην καρδιά του φαραγγιού βρίσκεται ο οικισμός της Σαμαριάς, ο οποίος κατοικήθηκε μέχρι το 1962, ενώ στην έξοδό του, βρίσκεται ο οικισμός της Αγίας Ρουμέλης.

 

Πέρα από την ανακήρυξή της σε Εθνικό Δρυμό, η Σαμαριά βραβεύθηκε το 1971 με το Εθνικό Δίπλωμα Προστασίας της Φύσης, το 1973 χαρακτηρίστηκε Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και από το 1979 έχει αναγνωριστεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως Προστατευόμενη Περιοχή. Ανήκει επίσης, στο Δίκτυο των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας (Biosphere Reserves) του Προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO και στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Οι διεθνείς διακρίσεις της Σαμαριάς συμπληρώνονται από τον τίτλο του Βιογενετικού Αποθέματος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ως περιοχή που προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης, αλλά και ως Περιοχή Σημαντική για τα Πουλιά.

 

Σήμερα, 60 χρόνια μετά, το αγρίμι, αυτό το μοναδικό ζώο της κρητικής φύσης, εξακολουθεί να ενώνει την φύση με τον άνθρωπο και το Φαράγγι της Σαμαριάς να μας δείχνει το δρόμο προς την βέλτιστη προστασία και ανάδειξη της ελληνικής Φύσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.samaria.gr.

 

ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Αρχείο Αντώνη Πλυμάκη

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
2 Ιουνίου 2023

1η δια ζώσης Συνάντηση Εργασίας Στελεχών Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
2 Ιουνίου 2023

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο συνέδριο για τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
1 Ιουνίου 2023

ELAFONISOS ECO WEEK: ΑΠΟ 29 ΜΑΪΟΥ-4 ΙΟΥΝΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΑΛΒΕΡΤΟΥ Β’

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο