Σοβαρότατες επιπτώσεις στην άγρια ζωή, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και στην εξαφάνιση απειλούμενων ειδών, αλλά και δυσμενείς συνέπειες στις παραγωγικές δραστηριότητες που ασκούνται μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως η κτηνοτροφία, προκαλεί η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων. Μια πρακτική που δυστυχώς χρησιμοποιείται ευρύτατα στην ελληνική ύπαιθρο και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, όπως οι γύπες, συμβάλλοντας στην δραματική μείωση των πληθυσμών τους σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Ασπροπάρη, που πλέον μετρά μόλις πέντε ζευγάρια σε όλη την Ελλάδα, από τα 200 που υπήρχαν πριν από μερικά χρόνια, ενώ τα έξι έως επτά εναπομένοντα ζευγάρια Γυπαετού έχουν περιοριστεί μόνο στη Κρήτη.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα που διοργάνωσε στα Ιωάννινα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, που έχει καθιερωθεί ως η Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, με πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η εκδήλωση ξεκίνησε τις πρωινές ώρες, στην έδρα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ, στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου έγινε επίδειξη προσομοίωσης έρευνας από τους ειδικούς σκύλους ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, την Yasmin και τον Dalton, που επιχειρούν με τους χειριστές τους στην περιοχή της Πίνδου και της Θεσσαλίας αντίστοιχα, ενώ η ενημερωτική ημερίδα ξεκίνησε αργότερα το μεσημέρι, σε αίθουσα των Ιωαννίνων.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι ο πιο ύπουλος εχθρός της βιοποικιλότητας και σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, έχουμε περισσότερους θανάτους πουλιών από δηλητηριασμένα δολώματα, παρά από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Επίσης, αναφέρθηκε σε επικείμενη αλλαγή στη νομοθεσία, με την οποία η θανάτωση ειδών της άγριας πανίδας μετατρέπεται σε κακούργημα, με ποινή κάθειρξης έως και δέκα ετών. Επιπλέον, οι ποινές για περιστατικά που αφορούν στην άγρια ζωή θα εξισωθούν με το αυστηρότερο πλαίσιο κυρώσεων που ισχύει από το 2021, για την κακοποίηση και θανάτωση των ζώων συντροφιάς.
Όπως ανέφερε στην παρουσίασή της, η κυρία Βικτόρια Σαράβια από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, οι χαμηλές ποινές και διοικητικές κυρώσεις που ισχύουν για τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων και η σιωπηρή ανοχή από τις τοπικές κοινωνίες, έχουν οδηγήσει στο να συντηρείται αυτή η πρακτική. Καταλήγοντας, ανέφερε ότι τα δηλητηριασμένα δολώματα προκαλούν μία αλυσίδα θανάτων, αφού κάθε ζώο που έχει δηλητηριαστεί μετατρέπεται με τη σειρά του σε τροφή- φόλα που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων άλλων ζώων.