Έργο ARSINOE HORIZON 2020: 2ο διασυνοριακό εργαστήριο

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 23 Μαρτίου 2023
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Έργο ARSINOE HORIZON 2020: 2ο διασυνοριακό εργαστήριο

Στις 24 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το 2ο Διασυνοριακό Βιωματικό Εργαστήριο της Μελέτης Περίπτωσης Λιμνών Πρεσπών-Οχρίδας, στο πλαίσιο του προγράμματος ARSINOE Horizon 2020 με τίτλο «Κλιματικά ανθεκτικές περιοχές μέσω συστημικών λύσεων και καινοτομιών», με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων από τρία κράτη (Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία). Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), το Ίδρυμα Ερευνών για το Περιβάλλον, Τεχνικά Έργα και Ενέργεια (IECE) στη Βόρεια Μακεδονία, και την Εθνική Υπηρεσία Χωροταξικού Σχεδιασμού (AKPT) στην Αλβανία.

 

Το εν λόγω διασυνοριακό εργαστήριο διοργανώθηκε σε συνέχεια των συναντήσεων που έγιναν σε εθνικό επίπεδο με στόχο να δημιουργηθεί ένα κοινό μελλοντικό όραμα και για τα τρία κράτη που μοιράζονται την υδρολογική λεκάνη των Λιμνών Πρεσπών-Οχρίδας. Οι συμμετέχοντες οραματίστηκαν το ιδανικό μέλλον της περιοχής σε σχέση με καίρια ζητήματα διαχείρισης του νερού, προσέλκυσης, προσβασιμότητας πληθυσμού και επισκεπτών της περιοχής με καινοτόμους βιώσιμους τρόπους καθώς και ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, ενώ παράλληλα αντάλλαξαν απόψεις για ενδεχόμενες επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής σε θέματα λειψυδρίας, διατροφικής ανασφάλειας, μείωσης της βιοποικιλότητας και υποβάθμισης του περιβάλλοντος.

 

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση πήραν μέρος ο Δήμαρχος Πρεσπών, εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας, της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων, των τοπικών συνεταιρισμών και συλλόγων της περιοχής των Πρεσπών και της Φλώρινας, καθώς και προσωπικό της Κ.Υ. και της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Στο έργο ARSINOE Horizon 2020, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχουν 41 εταίροι από 15 χώρες, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Στιγμιότυπο οθόνης απο΄το διαδικτυακό εργαστήριο
Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Ιουνίου 2024

Έγκριση του από 22.05.2024 Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Ιουνίου 2024

Επιλογή Προϊσταμένου της ΄Β Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα