Ημερίδα του ΟΦΥΠΕΚΑ για την οχιά της Μήλου: επίκεντρο η προστασία και η συνεργασιά φορέων

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Εκδηλώσεις
Ημερίδα του ΟΦΥΠΕΚΑ για την οχιά της Μήλου: επίκεντρο η προστασία και η συνεργασιά φορέων

Την Παρασκευή 16 Μαΐου 2025, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διοργάνωσε στη Μήλο ενημερωτική Ημερίδα με τίτλο: «Η οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri): Δράσεις για την προστασία ενός ενδημικού είδους και ενίσχυση της διατομεακής συνεργασίας στις Κυκλάδες», στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις προστασίας για την οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri)».

 

Η οχιά της Μήλου (Macrovipera schweizeri) είναι ενδημικό είδος των δυτικών Κυκλάδων, εξαπλώνεται μόνο στη Μήλο, την Κίμωλο, την Πολύαιγο και τη Σίφνο. Αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως η παράνομη συλλογή, οι οδικές θανατώσεις και η απώλεια ενδιαιτημάτων. Εντοπίζεται, επίσης, σε περιοχές Natura 2000 (ΕΖΔ GR4220006, GR4220008, GR4220020). Αξίζει να σημειωθεί πως ο συνολικός πληθυσμός του είδους δεν ξεπερνά τα 5.000 άτομα και ο πιο σημαντικός πληθυσμός εντοπίζεται στη δυτική Μήλο. Λόγω της περιορισμένης εξάπλωσης, του μικρού πληθυσμού, αλλά και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτο και προστατεύεται από εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Μήλου, παρουσία του δημάρχου, Μανώλη Μικέλη, και προσέλκυσε τη συμμετοχή εκπροσώπων συναρμόδιων φορέων όπως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Διεύθυνσης Δασών και της ΕΛΑΣ, που εμπλέκονται στην προστασία της φύσης και της άγριας πανίδας.

 

Κατά την ημερίδα, παρουσιάστηκαν κρίσιμα επιστημονικά στοιχεία και αποτελέσματα του έργου, τα οποία περιλάμβαναν οδηγό αναγνώρισης του είδους και σύντομο ιστορικό, επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πληθυσμιακή του κατάσταση, τις πιέσεις που αντιμετωπίζει και τη σημασία του. Παράλληλα, από τον ΟΦΥΠΕΚΑ παρουσιάστηκαν οι προγραμματισμένες μελλοντικές δράσεις προστασίας, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης του είδους και την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.

 

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Ολοκλήρωση Εθνικού Συστήματος Προστατευόμενων Περιοχών και διαχειριστικών δομών περιοχών Natura 2000 – ΦΑΣΗ Β» (ΟΠΣ 6019158) του Προγράμματος «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021–2027». Μέσα από τέτοιες στοχευμένες πρωτοβουλίες, ο ΟΦΥΠΕΚΑ ενισχύει τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, συμβάλλοντας καθοριστικά στην προστασία και στη διατήρηση της φυσικής κληρονομιάς της χώρας.

Οχιά της Μήλου /Φωτό: Ιωάννης Ιωαννίδης
Share on social :
Σχετικά Νέα
Εκδηλώσεις
9 Μαΐου 2025

Οι μαθητές του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ραφήνας στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
25 Απριλίου 2025

Ζάκυνθος: 1.100 μαθητές συμμετείχαν σε δράση ευαισθητοποίησης για τις προστατευόμενες περιοχές

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
8 Απριλίου 2025

Απελευθέρωση τριών ορνίων στο Μεσολόγγι – Συνεχίζεται η δράση για την προστασία πτωματοφάγων αρπακτικών στην Δυτική Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα