Στην υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για τον καθορισμό όρων και περιορισμών χρήσεων στις τρεις παραλίες των Χανίων, Φαλασάρνα, Μπάλος και Λαφονήσι, προχώρησαν τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, στην Κίσσαμο, οι εμπλεκόμενοι φορείς. Ειδικότερα, την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν οι δύο δήμοι Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου, η Περιφέρεια Κρήτης, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), ο οποίος θα συμβάλει με τη χρηματοδότηση των απαιτούμενων δράσεων.
Με τις εν λόγω προγραμματικές συμβάσεις θα υλοποιηθούν τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται για τις περιοχές αυτές από τα Σχεδία Διαχείρισης, τα οποία έχουν εκπονηθεί. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να περιορίσουν την τουριστική υπερεκμετάλλευση με απομάκρυνση των ΙΧ, περιορισμούς στην επισκεψιμότητα και την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ειδικότερα, για την κάθε περιοχή προβλέπονται τα εξής:
Για τον Μπάλο: Η στάθμευση των ΙΧ θα γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο λίγο μετά την Καλυβιανή και η μεταφορά των επισκεπτών μέχρι το μονοπάτι θα γίνεται με μικρά λεωφορεία. Παράλληλα, θα περιοριστούν οι αφίξεις από θαλάσσης με βάση τον τελικό μέγιστο αριθμό επισκεπτών που αναμένεται να προσδιοριστεί σε όχι πάνω από 2.000 άτομα, σε δύο ή τρεις βάρδιες.
Για το Λαφονήσι: Προβλέπεται να συνεχιστούν τα μέτρα που ισχύουν ήδη από πέρυσι με απαγόρευση της εισόδου ΙΧ στα όρια της περιοχής υψηλής προστασίας με μπάρα. Οι δύο δήμοι θα δίνουν άδειες για λιγότερα ομπρελοκαθίσματα στην παραλία, ενώ θα προχωρήσει είτε απαλλοτρίωση είτε εξαγορά της ιδιωτικής έκτασης που περιλαμβάνεται στην προστατευόμενη περιοχή.
Για τα Φαλάσαρνα: Σημαντική θεωρείται και για την περιοχή αυτή η απομάκρυνση των οχημάτων. Πιθανότατα και φέτος θα µπει µπάρα που θα απαγορεύει στον πυρήνα της προστατευόμενης ζώνης την είσοδο των αυτοκινήτων, τα οποία θα σταθμεύονται περίπου 500 μέτρα μακριά.
Οι συμβάσεις υπογράφηκαν στο δημαρχείο Κισσάμου από τους δύο δημάρχους Κισσάμου και Καντάνου – Σελίνου, Γιώργο Μυλωνάκη και Αντώνη Περράκη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, την συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, την προέδρο του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστα Τριάντη, τον εκπροσώπο του ΕΛΚΕΘΕ, Νίκος Λαμπαδαρίου, και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Πέτρο Λυμπεράκη.
Στην εκδήλωση για την υπογραφή παραβρέθηκαν η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σέβη Βολουδάκη, οι βουλευτές Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και ο αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Καλογερής.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τόνισε πως «Μπάλος, Φαλάσαρνα, Λαφονήσι, Κεδρόδασος είναι τέσσερις περιοχές μοναδικού φυσικού κάλους μέσα σε 20 χιλιόμετρα, μια ιδιαιτερότητα μοναδική πανευρωπαϊκά και ίσως παγκοσμίως». Όπως είπε: «οι προγραμματικές που υπογράψαμε διασφαλίζουν τις περιοχές αυτές μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα και κυρίως, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι απαλλοτριώσεις».
Ο δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου, Αντώνης Περράκης, από την πλευρά του έκανε λόγο για το μεγαλύτερο άυλο έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι επείγει τώρα η εξαγορά και απαλλοτρίωση όλων των απαιτούμενων εκτάσεων. «Αυτές οι προγραμματικές συμβάσεις είναι το επιστέγασμα όλων των προσπαθειών αλλά και το έναυσμα για το ξεκίνημα, για δράσεις και έργα, όπως τα περιγράφουν οι συμβάσεις» όπως τόνισε.
Όπως είπε η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, «η επόμενη μέρα μας βρίσκει σε ένα πολύ θετικό κλίμα, με την συνδρομή των τοπικών φορέων, και πιστεύουμε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται κάποια στάδια βελτίωσης. Και αυτό θα συνεχιστεί και περαιτέρω και με τη συνδρομή του ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά και όλων των εμπλεκομένων».