Το INVALIS είναι ένα Ευρωπαϊκό Έργο, συγχρηματοδοτούμενο από την εδαφική συνεργασία INTERREG Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το συγκεκριμένο Έργο ενώνει επτά εταίρους από επτά διαφορετικές περιοχές χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Λετονία και η Ελλάδα. Ο κάθε εταίρος διαθέτει διαφορετικό γνωστικό επίπεδο στο αντικείμενο των εισβλητικών ξενικών ειδών και διαφορετικούς ρόλους μέσα στο Έργο, όλοι όμως οι εταίροι έχουν έναν κοινό σκοπό: την προστασία της βιοποικιλότητας από τα συγκεκριμένα είδη.
Στο πλαίσιο της τελικής εκδήλωσης διάδοσης των αποτελεσμάτων του Έργου INVALIS, ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ως επικεφαλής εταίρος του Έργου, διοργάνωσε και πραγματοποίησε συνάντηση με συμμετέχοντες από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αξιωματούχους που συμβάλουν στην λήψη αποφάσεων για πολιτικές διαχείρισης, μη-κυβερνητικές οργανώσεις, σωματεία, ακαδημαϊκούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. Η συνάντηση έλαβε χώρα στις 11 Οκτωβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βίλας Καζούλη, στην Κηφισιά, είχε υβριδική μορφή και οι συμμετέχοντες έφτασαν συνολικά τα εβδομήντα άτομα.
Στόχος της συγκεκριμένης εκδήλωσης ήταν να έρθουν σε επαφή όλοι οι συμμετέχοντες στο Έργο (εταίροι και μη) και να γίνει παρουσίαση της πορείας, των αποτελεσμάτων και της συνεισφοράς που είχε ο κάθε εταίρος στο πλαίσιο του Έργου, στο ενδιαφερόμενο κοινό.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Δρ. Πέτρο Βαρελίδη, Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Δρ. Διονυσία Χατζηλάκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Α΄ του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α..
Στη συνέχεια η κα Αγλαΐα Βούρδα εκπρόσωπος της Εταιρείας ΠΡΟΜΕΑ πραγματοποίησε μια επισκόπηση των στόχων και των κύριων αποτελεσμάτων του Έργου, και ακολούθως η κα Camille Milloir, εκπρόσωπος της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος INTERREG Europe πραγματοποίησε παρουσίαση αναφορικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των Έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα INTERREG και τη συμβολή του Έργου INVALIS στην αλλαγή των πολιτικών για την προστασία της βιοποικιλότητας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις παρουσιάσεις των Σχεδίων Δράσης, που συντάχθηκαν στα πλαίσια του Έργου, αλλά και της πρόοδου που σημειώθηκε στο κομμάτι των πολιτικών διαχείρισης των εισβλητικών (ξενικών) ειδών στις περιοχές των χωρών των εταίρων της κοινοπραξίας του.
Το σχέδιο δράσης της Ελλάδας, το οποίο κατατέθηκε τον Αύγουστο του 2021 και δημοσιεύτηκε λίγους μήνες αργότερα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Marine Science and Engineering με τον τίτλο “Protecting Biodiversity from Invasive Alien Species by Improving Policy Instruments in Greece: The INVALIS Project Action Plan”, περιλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το θέμα των εισβλητικών ειδών, καθώς και προτάσεις για τη δημιουργία ενός δικτύου για τη διαχείρισή τους.