Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 4 Μαΐου 2023
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΟΦΥΠΕΚΑ και Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου προχώρησε σήμερα ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ). Στόχος του μνημονίου είναι η προώθηση δράσεων που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς της Μεσσηνίας και της Δυτικής Πελοποννήσου, καθώς και η προώθηση αναπτυξιακών δράσεων που συμβάλλουν στην ανάδειξη της προνομιακής θέσης της περιοχής, αλλά και στην τουριστική ανάπτυξης της Μεσσηνίας. Η περιοχή κατατάσσεται μεταξύ των πιο παραγωγικών αγροτικών περιοχών της Ελλάδας και για το λόγο αυτό θα επιδιωχθεί επίσης η ανάπτυξη του αγροτουρισμού, με σεβασμό στο καθεστώς προστασίας.

 

Από πλευράς του ΟΦΥΠΕΚΑ το μνημόνιο υπέγραψε η πρόεδρος του οργανισμού, Μαρία Παπαδοπούλου, ενώ από πλευράς του Ιδρύματος, ο γενικός διευθυντής, Ξενοφών Κάππας. Κατά την υπογραφή του μνημονίου, η κ. Παπαδοπούλου δήλωσε: «Η Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας περιλαμβάνει περιοχές μεγάλης οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα σημαντική αγροτική και τουριστική περιοχή. Η ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας σε άλλες τομεακές πολιτικές, είναι σημαντική και μπορεί να επιφέρει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός και η ορθολογική διαχείριση που υλοποιείται από το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» εντός των προστατευόμενων περιοχών, συνεισφέρουν καθοριστικά στη διατήρηση σπανίων ειδών βιοποικιλότητας».

Λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, μία από τις πέντε περιοχές του δικτύου Natura 2000 της Μεσσηνίας

Στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας τους οι δύο φορείς προγραμματίζεται να αναλάβουν κοινές δράσεις, όπως η διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, η υποβολή προγραμμάτων χρηματοδότησης, η πραγματοποίηση συνεργασιών για την ανάδειξη των ξεχωριστών χαρακτηριστικών της Μεσσηνιακής γης, καθώς και για την διαμόρφωση σχεδίου για την βιώσιμη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.

 

Σημειώνεται ότι η περιοχή της Μεσσηνίας περιλαμβάνει πέντε περιοχές του δικτύου Natura 2000, μεταξύ των οποίων η Λιμνοθάλασσα της Πύλου, η Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβα και η θαλάσσια περιοχή της Νότιας Μεσσηνίας.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Ιουνίου 2024

Έγκριση του από 22.05.2024 Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Ιουνίου 2024

Επιλογή Προϊσταμένου της ΄Β Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα