Με στόχο να υποστηρίξει το έργο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του ΟΦΥΠΕΚΑ για την προστασία, διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών της Αττικής συστάθηκε και συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου η αρμόδια Τοπική Επιτροπή.
H συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιο Μπάφι, στην Πάρνηθα, παρουσία της διοίκησης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και του επιστημονικού προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης. Στην συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία συντονίζεται από τον καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτη Παφίλη, συμμετείχαν η κ. Θεοδώρα Πούλου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η κ. Ευαγγελία Κώτση, ως εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η κ. Ακριβή Λέκα, ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, η προϊσταμένη του Δασαρχείου Πάρνηθας κ. Αλεξάνδρα Λυκούδη, ως εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ, η κ. Ιόλη Χριστοπούλου από την οργάνωση The Green Tank, ως εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο κ. Στέφανος Σιδηρόπουλος, ως εκπρόσωπος των παραγωγικών φορέων και ο κ. Νικόλαος Βασιλείου, μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ως εκπρόσωπος των παραγωγικών φορέων.
Στην 1η συνεδρίαση, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε την συνάντηση γνωριμίας, τονίστηκε από όλους τους παρευρισκόμενους η σημασία της θεσμοθέτησης της συγκεκριμένης επιτροπής, καθώς και η σημασία της εκπροσώπησης διαφορετικών υπηρεσιών και φορέων που δραστηριοποιούνται στην προστασία του περιβάλλοντος στην Αττική.
Πρόκειται για την δεύτερη Τοπική Επιτροπή που ξεκινά τη λειτουργία της πανελλαδικά, μετά από αυτή της Πρέσπας. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, «η έναρξη λειτουργίας των τοπικών επιτροπών διαχείρισης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ορθολογική λήψη αποφάσεων για τις προστατευόμενες περιοχές σε τοπικό επίπεδο. Η συνεισφορά των εκπροσώπων όλων των αρμόδιων κρατικών φορέων, της επιστημονικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών φορέων αλλά και της κοινωνίας των πολιτών εξασφαλίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο διαχείρισης προσανατολισμένο στην ήπια βιώσιμη ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο σε αυτές τις περιοχές». Στόχος του οργανισμού είναι μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στη συγκρότηση τοπικών επιτροπών διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας.