Κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της UNESCO ο φάκελος υποψηφιότητας του Ολύμπου για την ένταξή του στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO (https://ypen.gov.gr/katatethike-o-fakelos-ypopsifiotitas-tou-olybou-stin-unesco/).
Οι διαδικασίες για την ένταξη ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2021 με τη συγκρότηση τριμερoύς Επιτροπής, με εκπροσώπους από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).
Η χρηματοδότηση του φακέλου έγινε από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, ο οποίος ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης «Προετοιμασία φακέλου υποψηφιότητας της ευρύτερης περιοχής του όρους Ολύμπου, για ένταξη στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Συνθήκης για την προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO». Με την συνεχόμενη συνεργασία του ΥΠΕΝ, ΥΠΠΟ και ΟΦΥΠΕΚΑ διαμορφώθηκε ο τελικός φάκελος υποψηφιότητας.
Ο Όλυμπος ήταν η πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που θεσμοθετήθηκε ως Εθνικός Δρυμός με Βασιλικό Διάταγμα το 1938. Με Προεδρικό Διάταγμα το 2021 επεκτάθηκε η περιοχή προστασίας, καθορίστηκαν ζώνες προστασίας με όρους χρήσης και η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Πάρκο.
Χαρακτηρίζεται από υψηλή βιοποικιλότητα και υπάγεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000 (GR1250001), τόσο ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για την ορνιθοπανίδα, όσο και ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης για τους τύπους οικοτόπων και για τα είδη χλωρίδας και πανίδας του. Λόγω της ιδιαίτερης φυσικής και πολιτιστικής του σημασίας, ο Όλυμπος έχει ενταχθεί ως Απόθεμα Βιόσφαιρας στο πρόγραμμα ‘Man and the Biosphere’ (MAB) της UNESCO από το 1981.
Στην έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου του ΟΦΥΠΕΚΑ, ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί περισσότερο για την περιοχή και να πραγματοποιήσει εικονική ανάβαση στις κορυφές του (https://tinyurl.com/38u4kxf4).