Μια εργασία που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο έγκριτο ορνιθολογικό επιστημονικό περιοδικό IBIS έρχεται να ρίξει φως στο πιο αινιγματικό ίσως πουλί της Ευρώπης, τη Λεπτομύτα (Numenius tenuirostris). Οι συγγραφείς, χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα, υπολόγισαν την πιθανότητα το είδος να υπάρχει ακόμη στον πλανήτη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Λεπτομύτα έχει πλέον εξαφανιστεί.
Για χρόνια η Λεπτομύτα αποτελούσε ένα ορνιθολογικό μυστήριο, καθώς ελάχιστα στοιχεία ήταν γνωστά για την βιολογία της. Το είδος μάλλον αναπαραγόταν στην δυτική Σιβηρία (όπου έχουν εντοπιστεί οι μοναδικές φωλιές) και διαχείμαζε στην μεσογειακή περιοχή. Η τελευταία φωτογραφικά τεκμηριωμένη καταγραφή έγινε στο Μαρόκο το 1995. Η πιο πιθανή αιτία για την κατάρρευση των πληθυσμών του είδους θεωρείται η απώλεια/υποβάθμιση του βιοτόπου του λόγω της μετατροπής των περιοχών όπου φώλιαζε, διερχόταν ή διαχείμαζε σε αγροτική γη. Σύμφωνα με την εργασία, η Λεπτομύτα ήταν ήδη στα πρόθυρα της εξαφάνισης το 1995 και έτσι, ένα Διεθνές Σχέδιο Δράσης για το είδος που συντάχτηκε το 1996 ήταν σχεδόν αδύνατο να ανασχέσει την εξαφάνιση της.
Παρά την σπανιότητα του, το είδος είχε καταγραφεί αρκετές φορές στο παρελθόν στην Ελλάδα, κυρίως κατά τις μεταναστευτικές περιόδους της άνοιξης και του φθινοπώρου. Συνολικά, το είδος έχει καταγραφεί στην χώρα σε 104 διαφορετικές περιπτώσεις. Οι υγρότοποι της Θράκης φαίνεται ότι αποτελούσαν τις πιο σημαντικές περιοχές για το είδος. Μάλιστα, ένα σμήνος με 250 Λεπτομύτες που παρατηρήθηκε στις 4 Απριλίου 1981 στο Δέλτα του Έβρου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μετρήσεις παγκοσμίως (Handrinos and Akriotis 1997). Η τελευταία καταγραφή (χωρίς όμως φωτογραφική τεκμηρίωση) στην Ελλάδα έλαβε χώρα στις 3/5/1999, οπότε και ένα πουλί καταγράφηκε στο Μεσολόγγι.
Στον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλουμένων ειδών της Ελλάδας η Λεπτομύτα είχε πρόσφατα αξιολογηθεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον (Πιθανά Εξαφανισμένο) είδος. Καθώς ο Κόκκινος Κατάλογος αποτελεί ένα δυναμικό εργαλείο, υπό το φως των νέων επιστημονικών δεδομένων η αξιολόγηση του είδους θα επικαιροποιηθεί μόλις τα αποτελέσματα της εργασίας υιοθετηθούν από τον Διεθνή Κόκκινο Κατάλογο (IUCN Red List) και το είδος ανακηρυχθεί επίσημα ως Εξαφανισμένο (ΕΧ) σε παγκόσμιο επίπεδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επίσημη ανακήρυξη, η Λεπτομύτα θα είναι το τρίτο είδος (μετά την Μεγάλη Άλκα και τον Στρειδοφάγο των Καναρίων) που εξαφανίζεται μετά το 1500 στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης, Βόρειας Αφρικής και Δυτικής Ασίας (που ορίζεται ως Δυτική Παλαιαρκτική).