Πρόγραμμα κατάρτισης για την «Προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου»

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Πρόγραμμα κατάρτισης για την «Προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου»

Με 17 διαχειριστές Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών από διάφορες χώρες (Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Πράσινο Ακρωτήρι και Μάλτα), διεξήχθη το πρόγραμμα κατάρτισης που πραγματοποίησε το Δίκτυο «MedPAN» σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και προστατευόμενων περιοχών Ιονίων Νήσων του Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α, στις 3, 4 και 5 Μαΐου 2022.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Προστασία και διατήρηση της θαλάσσιας χελώνας στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Μεσογείου» υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού έργου INTERREGMED, MPANetworks «Υποστήριξη της αποτελεσματικότητας των θαλάσσιων  προστατευόμενων περιοχών, μέσω ισχυρών και συνδεδεμένων δικτύων στη Μεσόγειο», στο οποίο ο Ο.Φ.Υ.ΠΕ.Κ.Α. συμμετέχει ως εταίρος.

Η κατάρτιση πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (ΕΘΠΖ) και περιελάμβανε θεωρητική εκπαίδευση με θεματικές ενότητες που σχετίζονται με την  προσαρμοσμένη διαχείριση, κοινωνικό-οικονομικά ζητήματα, καθώς και θέματα που προκύπτουν από διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες, αλλά και εργασίες πεδίου στον κόλπο του Λαγανά, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή του προγράμματος AlanRees και του προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων  Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων. Η αύξηση της τεχνογνωσίας των συμμετεχόντων αναμένεται να συνδράμει στην αποτελεσματικότερη  παρακολούθηση, διατήρηση και προστασία της θαλάσσιας χελώνας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου.

Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα της κατάρτισης ήταν η κοινή αποδοχή ότι υπάρχει ανάγκη μιας εναρμονισμένης και κοινής προσέγγισης για την προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων χελωνών, σε διακρατικό επίπεδο, με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

 

 

 

 

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
11 Σεπτεμβρίου 2025

Κουρταλιώτικο Φαράγγι: περισσότεροι από 100.000 επισκέπτες από το Μάιο ως και τέλος Αυγούστου

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
2 Σεπτεμβρίου 2025

Νέο έργο Interreg για την προστασία της ελληνικής φύσης: Το Natures στηρίζει εμβληματικά είδη και πολύτιμους οικοτόπους σε Ζάκυνθο, Αμβρακικό και Στροφυλιά

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
29 Ιουλίου 2025

Έκδοση επεξηγηματικού εγχειριδίου των τύπων οικοτόπων της Ελλάδας

Διαβάστε Περισσότερα