Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό τον πλούτο και την ποικιλία των δέντρων του βουνού και του λόγγου της ελληνικής φύσης και να προβάλλει τη σχέση τους με τον πολιτισμό, την ιστορία, τον μύθο και τις τοπικές κοινότητες της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, να αναδείξει την προσφορά των δέντρων και κατ’ επέκταση του δάσους στο περιβάλλον, στον άνθρωπο και σε όλες τις μορφές ζωής, ως συστατικού τόσο της φυσικής όσο και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Οι εκδηλώσεις
Στο Μουσείο Αργυροτεχνίας (ΠΙΟΠ) θα φιλοξενείται Έκθεση με 30 Εικαστικά Δέντρων “Αρτέον”, από την εικονογραφημένη έκδοση «Τα Δέντρα του Τόπου μας» (Αρτέον Εκδοτική, 2021), Ξυλόγλυπτα & Έργα Τέχνης από τις Συλλογές Θωμά Μπαλτά και Νίκου Όκκα, Αρχαία ξύλινα μουσικά όργανα από τη Συλλογή Γιώργου Πολύζου και Ξύλινα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης από το Μέτσοβο, ενώ την έκθεση θα συνοδεύουν ακουστικά “Ήχοι του Δάσους” από τον Peter Annear.
Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 6 το απόγευμα και θα περιλαμβάνουν ένα μουσικό ταξίδι με βιολί, βιόλα και φαγκότο, καθώς και παρουσίαση του βιβλίου «Τα Δέντρα του τόπου μας» της Αρτέον Εκδοτική, το οποίο αποτέλεσε και την έμπνευση για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί το αποτέλεσμα μιας πολύχρονης, συλλογικής έρευνας, μελέτης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, που προστατεύουν και προστατεύονται από τα δάση, με την πλούσια βιοποικιλότητα και τη ζωογόνο παρουσία τους και μας διδάσκει «να μελετάμε τα δέντρα» και τα ευεργετήματά τους, χωρίς αλαζονεία, αλλά με περίσκεψη και γνώση! Η έκδοση αυτή αποτελεί ένα σπουδαίο εγχειρίδιο στα χέρια κυρίως των εκπαιδευτικών για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.