Εναρκτήρια συνεδρίασή της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 21 Απριλίου 2023
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Εναρκτήρια συνεδρίασή της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού

Η εναρκτήρια συνεδρίασή της Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου, στο ιστορικό, ανακαινισμένο κτίριο του Δημαρχείου Καλαβρύτων.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 35 του Ν.4685/2020, οι Τοπικές Επιτροπές Διαχείρισης παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη στις Μονάδες Διαχείρισης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), που λειτουργούν για την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητάς τoυς.

 

Η περιοχή ευθύνης της ΜΔ Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού & Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου περιλαμβάνει 18 Προστατευόμενες Περιοχές του Δικτύου «Natura 2000». Η περιοχή εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας, Κορινθίας Αρκαδίας, Αργολίδας και Ηλείας, περιλαμβάνοντας το Χελμό, τον Ερύμανθο, το Παναχαϊκό, τον Μπαρμπά και τον Κλωκό, την Κυλλήνη, το Μαίναλο, τον Ολίγυρτο, το Αρτεμίσιο και το Λύρκειο, που αποτελούν τους σημαντικότερους ορεινούς όγκους της Βόρειας Πελοποννήσου. Φαράγγια, σπήλαια, χαράδρες, πηγές, λίμνες, ποταμοί και χείμαρροι είναι χαρακτηριστικά του φυσικού τοπίου της περιοχής και έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση πολλών διαφορετικών ενδιαιτημάτων, τα οποία φιλοξενούν έναν ανεκτίμητο χλωριδικό και πανιδικό πλούτο που περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό τοπικών ενδημικών, ενδημικών της Πελοποννήσου και ελληνικών ενδημικών, σπάνιων και απειλούμενων φυτών και ζώων.

 

Στην  Τοπική Επιτροπής η οποία συντονίζεται από τον κ. Ιωάννη Κόκκορη, Δρ. Δασολογίας, συμμετέχουν:

 

  • ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Αθ. Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,
  • ο Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας, κ. Τ. Παπαδόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
  • ο κ. Αθ. Πετρόπουλος, ως εκπρόσωπος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
  • η κα. Ελ. Κόκκινου, ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας,
  • η Δασάρχης Καλαβρύτων, κα. Κ. Κολλύρου, ως εκπρόσωπος της Δασικής Υπηρεσίας,
  • ο κ. Ν. Προμπονάς, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ως εκπρόσωπος Περιβαλλοντικών Οργανώσεων,
  • ο κ. Χρ. Πάτσης, ως εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος και
  • ο κ. Κ. Δαφαλιάς, ως εκπρόσωπος Παραγωγικών Φορέων/Συλλόγων της περιοχής.

 

Τη συνεδρίαση χαιρέτησε ο Καθηγητής Βιολογίας Παν. Πατρών και Πρόεδρος της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000, Παναγιώτης Δημόπουλος, εκπροσωπώντας τη διοίκηση του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση της Τοπικής Επιτροπής, τα μέλη της ενημερώθηκαν για τη χωρική αρμοδιότητα της Μονάδας Διαχείριση Εθνικού Πάρκου Χελμού – Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου, αλλά και για το ρόλο της επιτροπής.

 

Η προϊστάμενη της Μονάδας Διαχείρισης Ελένη Κουμούτσου ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής για την ένταξη του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού στον ΟΦΥΠΕΚΑ, τις δράσεις και το έργο προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της προστατευόμενης περιοχής που υλοποιείται από το προσωπικό όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και τη δυναμική και αξία που προσδίδει πλέον η λειτουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ στη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών της Χώρας με τις 24 Περιφερειακές Μονάδες Διαχείρισης.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
24 Απριλίου 2024

Τριήμερο γεμάτο χάντμπολ στο Εθνικό Πάρκο Χελμού – Βουραϊκού από την ΟΧΕ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
23 Απριλίου 2024

Δάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου: τα αρπακτικά φωλιάζουν ξανά μετά την πυρκαγιά

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
19 Απριλίου 2024

ΟΦΥΠΕΚΑ-MedFund-Συμμαχία για την Μεσογειακή Φώκια: ενώνουν τις δυνάμεις τους για την προστασία της Μεσογειακής φώκιας και της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Αλοννήσου

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο