Ανάπτυξη συνεργασιών για την προστασία του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Κρήτης

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Ανάπτυξη συνεργασιών για την προστασία του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Κρήτης

Ένας από τους βασικούς άξονες δράσης του ΟΦΥΠΕΚΑ είναι η ανάπτυξη των συνεργασιών με τις τοπικές κοινωνίες, για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της προστασίας των φυσικών στοιχείων των περιοχών τους. Στο πλαίσιο αυτό, η προϊσταμένη της Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Κρήτης (ΜΔΠΠΑΚ), κ. Λένα Γρηγοροπούλου, πραγματοποίησε συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς για τη Συντήρηση και Ανάδειξη της Ενετικής Έπαυλης «Πύργου-Καλλέργηδων» και για δράσεις διατήρησης της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών της Ανατολικής Κρήτης.

 

Συγκεκριμένα, η κ. Γρηγοροπούλου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Μαλεβιζίου κ. Μποκέα και τη Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για να διευκρινιστούν θέματα της Μελέτη της Κτιριολογική Αποκατάσταση Συντήρησης και Ανάδειξης της Ενετικής Έπαυλης «Πύργου-Καλλέργηδων». Μια Συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΦΥΠΕΚΑ και του Δήμου Μαλεβιζίου , ώστε ένα ιστορικό κτίριο να συντηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί από την τοπική κοινωνία ως χώρος πολιτιστικών δράσεων και μουσείου, αλλά και από τον ΟΦΥΠΕΚΑ για να στεγαστούν τα γραφεία της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης. Αυτή τη στιγμή τα γραφεία της ΜΔΠΠΑΚ βρίσκονται προσωρινά σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δήμο Μαλεβίζιου, στο Κοινοτικό Κατάστημα «Ροδιάς-Ηρακλείου», ο οποίος διαμορφώθηκε κατάλληλα.

 

Οι δράσεις και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της ανατολικής Κρήτης, ήταν το επίκεντρο της συνάντησης με τη Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μ. Κοζυράκη. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας και συντονιστής της Επιτροπής Εφαρμογής και Παρακολούθησης του Σχεδίου Δράσης νήσου Χρυσή, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, καθώς συζητήθηκε η πρόοδος των δράσεων που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Σχεδίου διαχείρισης για τη νήσο Χρυσή. Η συγκεκριμένη περιοχή που είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, περιλαμβάνει έναν μοναδικό συνδυασμό οικοσυστημάτων που αποτελούν φυσικό περιβάλλον για πολλά σπάνια ενδημικά είδη χλωρίδας αλλά και σημαντικό τόπο για εκατοντάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών. Κοινή θέση των συμμετεχόντων η ακόμη ισχυρότερη συνεργασία των εμπλεκομένων και η τήρηση του γενικού και ειδικού κανονιστικού πλαισίου διαχείρισης του μοναδικού χερσαίου και θαλάσσιου οικοσυστήματος της νήσου της Χρυσής.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
8 Ιουλίου 2024

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στις Προστατευόμενες Περιοχές

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
8 Ιουλίου 2024

Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
3 Ιουλίου 2024

Απεγκλωβισμός νεαρής αρκούδας από ΟΦΥΠΕΚΑ, Καλλιστώ και Δασική Υπηρεσία

Διαβάστε Περισσότερα