Αντιπυρική θωράκιση του Εθνικού Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 19 Απριλίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Αντιπυρική θωράκιση του Εθνικού Πάρκο Σχινιά-Μαραθώνα

 

Δύο έργα με στόχο την προστασία του παράκτιου δασικού οικοσυστήματος του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα, αλλά και την υποβοήθηση της φυσικής αναγέννησης της κουκουναριάς, ολοκλήρωσε πρόσφατα η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.

 

Το πρώτο έργο αφορά στην εγκατάσταση υδατοδεξαμενής πυρόσβεσης, σε περιφραγμένο χώρο που βρίσκεται στη ζώνη Β2 του Εθνικού Πάρκου, καθώς η υδατοδεξαμενή θα είναι σε θέση να καλύψει, από την τρέχουσα κιόλας αντιπυρική περίοδο, τις ανάγκες πυρόσβεσης του συνόλου του Εθνικού Πάρκου, αλλά κυρίως του πευκοδάσους κουκουναριάς.

 

 

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε το έργο του κλαδέματος των ξερών κλάδων από τα υγιή δέντρα, κυρίως κουκουναριάς, και της κοπής ξερών δέντρων χαλεπίου πεύκης. Τα προϊόντα κοπής των ξερών κλάδων και κυρίως των κορμών τεμαχίστηκαν και εν συνεχεία θρυμματίστηκαν με θρυμματιστικό μηχάνημα. Το υλικό θρυμματισμού διεσπάρη στην επιφάνεια του δάσους, ώστε να συμβάλει στον εμπλουτισμό του εδάφους. Οι εργασίες υλοποιήθηκαν από εργολήπτη δασοτεχνικών έργων σε μία ζώνη επέμβασης 300 στρεμμάτων και διήρκησαν 1,5 μήνα.

 

Η μείωση της ξηρής βιομάζας που συσσωρεύεται στο δάσος, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση της δεξαμενής πυρόσβεσης θα συνεισφέρουν σε πολύ σημαντικό βαθμό στην αντιπυρική θωράκιση του σπάνιου δάσους κουκουναριάς. Τα έργα υλοποιήθηκαν από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 «Εφαρμογή της διαχείρισης οικοτόπων και ειδών στις περιοχές ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά – Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής με στόχο την προστασία και τη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης» της Πράξης «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ, ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΤΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΦΟΔΕΠΑΣΜΥΝΑ». Η Πράξη έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο Συνοχής) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

 

 

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Ιουνίου 2024

Έγκριση του από 22.05.2024 Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Ιουνίου 2024

Επιλογή Προϊσταμένου της ΄Β Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα