Τέσσερα όρνια από την Κρήτη απελευθερώθηκαν πρόσφατα στο όρος Αράκυνθος, από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ. Η αυτή σηματοδότησε και την έναρξη της πιλοτικής δράσης που αφορά στην ενίσχυση του τοπικού αναπαραγωγικού πληθυσμού του Όρνιου Gyps fulvus και εν τέλει στην επανένταξη στη Δυτική Ελλάδα, η οποία υλοποιείται με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη).
Η δράση αυτή αποτελεί παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας μίας σειράς φορέων και οργανώσεων. Τα τέσσερα όρνια είχαν μεταφερθεί στον κλωβό προσαρμογής της Μονάδας Διαχείρισης τον Δεκέμβριο του 2021 προερχόμενα από τις εγκαταστάσεις του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ. Η μεταφορά τους είχε πραγματοποιηθεί από μέλη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Πριν την απελευθέρωση τους, στα τέσσερά όρνια τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί και υλικά μαρκαρίσματος από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η οποία αποτελεί σταθερό συνεργάτη της Μονάδας Διαχείρισης, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA (LIFE16 IPE/GR/000002) και της υλοποίησης του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τρία πτωματοφάγα είδη (γύπες).
Χάρη στους δορυφορικούς πομπούς, στο εξής θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο η κίνηση και η δραστηριότητα των ορνίων, ώστε να αποφευχθεί ο άμεσος κίνδυνος αφανισμού από την συνεχιζόμενη παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, με τρόπο ώστε οι υπηρεσίες να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να πατάξουν ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα που μαστίζει ακόμη ολόκληρη την χώρα.
Πέρα από τις πολύτιμες πληροφορίες που συλλέγονται για την οικολογία των ορνίων, οι πομποί έχουν στόχο να προφυλάσσουν τους πληθυσμούς του είδους από περαιτέρω δηλητηριάσεις, βάσει διεθνούς εμπειρίας, αφού, εάν διαπιστωθεί κάποια αλλαγή συμπεριφοράς (π.χ. στασιμότητα, προσγείωση σε ασυνήθιστο χώρο κ.τλ.), γίνεται αμέσως αυτοψία και διερεύνηση στο σημείο. Εάν τυχόν υπάρχει εκεί δηλητηριασμένο δόλωμα, απομακρύνεται άμεσα. Επίσης, πριν την απελευθέρωση των πουλιών πραγματοποιήθηκε αιμοληψία με σκοπό τον προσδιορισμό του φύλου τους μέσω ανάλυσης DNA και τοποθέτηση μεταλλικών και πλαστικών δακτυλιδιών.
Στα τέσσερα πουλιά δόθηκαν τα ονόματα Σπυρίδων, Χρήστος, Μιχαήλ και Δημήτριος προς τιμήν των:
Σπυρίδων Τρικούπης (Διακεκριμένος πολιτικός, ιστοριογράφος και λόγιος, από το Μεσολόγγι. Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, 1788-1873).
Χρήστος Καψάλης (Ήρωας του Μεσολογγίου, από οικογένεια προυχόντων, 1751-1826).
Μιχαήλ Κοκκίνης (Μηχανικός από τη Χίο, μαθηματικός, μηχανικός οχυρώσεων, φρουρίων και γεωδαίτης. Πολέμησε στο Μεσολόγγι και έπεσε κατά την Έξοδο. Έγινε διάσημος από τα οχυρωματικά έργα της πόλεως που έκανε με πρωτοβουλία του και που άντεξαν για μεγάλο διάστημα το βάρος των τουρκικών επιθέσεων, +1826).
Δημήτριος Μακρής (Αγωνιστής του 1821 από το Μεσολόγγι και συγκεκριμένα από το χωριό Γαβαλού. Το Μάιο του 1821 κατέλαβε το Μεσολόγγι και το Αιτωλικό και πήρε μέρος στην άλωση του Αγρινίο, 1772-1841).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία νέα όρνια εγκαταστάθηκαν στον κλωβό προσαρμογής, προκειμένου να απελευθερωθούν στο προσεχές μέλλον.
Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής, Στερεάς Ελλάδας τονίζει ότι η συνδρομή όλων είναι πολύτιμη για τη διατήρηση των σπάνιων αυτών πουλιών και παρακαλούνται οι πολίτες σε περίπτωση εντοπισμού νεκρού ζώου (πουλιά ή θηλαστικά) στην ύπαιθρο της ευρύτερης περιοχής να ενημερώσουν άμεσα:
-Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας: τηλ. 26320 55094
-Δασαρχείο Μεσολογγίου: τηλ. 26310 28878
“Οτι βυθίζεται ΔΕΝ εξαφανίζεται”: έκθεση ευρημάτων του υποβρύχιου καθαρισμού της Λίμνης Παμβώτιδας
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο Ειδικό Σχολείο Ραφήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Ανοιχτό για το κοινό το Νέο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού στα Καλάβρυτα