Διεθνής Ημέρα Δασών 2023: Υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 21 Μαρτίου 2023
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Διεθνής Ημέρα Δασών 2023: Υγιή δάση για υγιείς ανθρώπους

Με θέμα «Υγιή Δάση για υγιείς ανθρώπους», το οποίο αναδεικνύει την αδιαμφισβήτητη σύνδεση του ανθρώπου με τα δάση, γιορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Δασών. Η 21η Μαρτίου κηρύχθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Δασών από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το 2012, με σκοπό την ανάδειξη της σημασία των δασών και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων για την ανάγκη προστασίας τους.

 

«Όταν πίνουμε ένα ποτήρι νερό, γράφουμε σε ένα τετράδιο, παίρνουμε ένα φάρμακο για τον πυρετό ή χτίζουμε ένα σπίτι, δεν κάνουμε πάντα τη σύνδεση με τα δάση. Ωστόσο, αυτοί είναι κάποιοι από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η ζωή μας συνδέεται με τα δάση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ.

 

Τα δάση προσφέρουν τόσο πολλά στην ανθρώπινη υγεία! Λειτουργούν ως φίλτρα καθαρισμού του νερού και του αέρα, δεσμεύουν άνθρακα και συμβάλουν έτσι στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, παρέχουν τροφή και φάρμακα που σώζουν ζωές, βελτιώνουν την ευημερία μας.

 

Ωστόσο, παρά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη τους, τα δάση απειλούνται από πυρκαγιές, επιθέσεις εντόμων, ξηρασία και ανορθολογική υλοτομία. Μεταξύ των ετών 2015 και 2020, δέκα εκατομμύρια εκτάρια δάσους -περίπου το ισοδύναμο 14 εκ. γηπέδων ποδοσφαίρου-  χάνονταν ετησίως λόγω της αποψίλωσης των δασών. Τα δασικά έντομα βλάπτουν περίπου 35 εκατομμύρια εκτάρια δάσους ετησίως. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι πυρκαγιές αναδεικνύονται στη μεγαλύτερη απειλή κατά των δασών, καθώς μόνο το 2015 έπληξαν περίπου 98 εκατομμύρια εκτάρια δάσους. Τα δάση απειλούνται και χρειάζονται τη βοήθειά μας!

 

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτού της Παγκόσμιας Ημέρας Δασών, τα κράτη ενθαρρύνονται να αναλάβουν τοπικές, εθνικές και διεθνείς πρωτοβουλίες για την οργάνωση δράσεων για την προστασία των δασών, όπως είναι οι εκστρατείες δενδροφύτευσης. Μέσω φιλικών προς τα δάση πολιτικών και αυξημένων επενδύσεων μπορούμε να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας και την υγεία μας. Ας γίνουμε όλοι μας προστάτες αυτής της αξιόλογης φυσικής κληρονομιάς, η οποία σε χαλεπούς καιρούς μπορεί να αποτελέσει πηγή ζωής για όλους!

Δάσος Φρακτού © Τζηχάν Κότζα/Φωτογραφικός διαγωνισμός Click στη φύση – LIFE-IP 4 NATURA

Μερικές ακόμη επισημάνσεις για τα οφέλη των δασών:

 

Τα δάση είναι ζωτικής σημασίας πηγή τροφής.

Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από τη συλλογή τροφίμων όπως βότανα, φρούτα, ξηροί καρποί, κρέας και έντομα για τη διατροφή τους. Σε ορισμένες απομακρυσμένες τροπικές περιοχές, η κατανάλωση κρέατος από άγρια ζώα εκτιμάται ότι καλύπτει μεταξύ 60-80% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη.

 

Τα δάση είναι φυσικά φαρμακεία.

Περίπου 50.000 είδη φυτών -πολλά από τα οποία φύονται στα δάση- έχουν φαρμακευτική αξία. Οι τοπικές κοινότητες χρησιμοποιούν φαρμακευτικές ουσίες που προέρχονται από τα φυτά του δάσους για πολλές παθήσεις και ασθένειες, ενώ πολλά κοινά σκευάσματα της φαρμακοβιομηχανίας προέρχονται από δασικά φυτά, όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα από τη Μαδαγασκάρη και το φάρμακο για την ελονοσία κινίνη, από δέντρα Κιγχόνης.

 

Τα υγιή δάση μας προστατεύουν από ασθένειες.

Τα δάση χρησιμεύουν παραδοσιακά ως φυσικό εμπόδιο στη μετάδοση ασθενειών μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Ωστόσο, καθώς η αποψίλωση των δασών συνεχίζεται, ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών από τα ζώα στους ανθρώπους αυξάνεται. Πάνω από το 30% των νέων ασθενειών που έχουν αναφερθεί από το 1960 αποδίδονται στην αλλαγή χρήσης γης, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών.

 

Τα δάση ενισχύουν την ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η αναψυχή στα δάση αυξάνει τα θετικά συναισθήματα και μειώνει το άγχος, την αρτηριακή πίεση, την κατάθλιψη, την κούραση, το άγχος και την ένταση, καταστάσεις που έχουν επιδεινωθεί λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής. Τα δέντρα στις πόλεις απορροφούν επίσης ατμοσφαιρικούς ρύπους από την οδική κυκλοφορία και τη βιομηχανία και φιλτράρουν λεπτά σωματίδια, όπως η σκόνη, η βρωμιά και ο καπνός, προστατεύοντας τους αστικούς πληθυσμούς από αναπνευστικές ασθένειες.

 

Τα δάση διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην καταπολέμηση της μεγαλύτερης απειλής για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα: της κλιματικής αλλαγής.

Τα υγιή δάση συμβάλλουν στον έλεγχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη: τα δάση περιέχουν 662 δισ. τόνους άνθρακα, που είναι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου αποθέματος άνθρακα στο έδαφος και τη βλάστηση. Τα δάση βοηθούν επίσης στη μείωση της έκθεσης στη ζέστη και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, τα οποία αποτελούν σημαντική παγκόσμια πρόκληση για την υγεία.

Αισθητικό δάσος Νέστου © Λευτέρης Ιωσηφίδης/Φωτογραφικός διαγωνισμός Click στη φύση – LIFE-IP 4 NATURA

Στον παρακάτω σύνδεσμο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, μπορείτε να παρακολουθήσετε το επίσημο βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Δασών:

https://www.youtube.com/watch?v=SUEsiXBUYzI

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
19 Απριλίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο 9ο “Our Ocean Conference”: Έργα 26 εκατ. ευρώ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
16 Απριλίου 2024

Our Ocean Conference

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
10 Απριλίου 2024

Παίζουμε χάντμπολ, προστατεύουμε το περιβάλλον

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο