Διεθνής συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος EUbyLakes στην Κερκίνη

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2 Σεπτεμβρίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Διεθνής συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος EUbyLakes στην Κερκίνη

Λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Δήμο Manzanares el Real της Ισπανίας και τη Λίμνη Santilliana, το Παράρτημα Κερκίνης της Μ.Δ.Π.Π. Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) φιλοξένησε με επιτυχία από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου τις εργασίες της διεθνούς συνάντησης εργασίας των εταίρων του προγράμματος EUbyLakes.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τη Φιλανδία και τη Λίμνη Saiima, την Ισπανία και τη Λίμνη Santilliana, από την Πορτογαλία και τη Λίμνη Alqueva, καθώς και από την Ιταλία και τη Λίμνη Iseo. Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν οι προκλήσεις για την διατήρηση της βιοποικιλότητας σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα η αναγκαιότητα προστασίας του ιδιαίτερου φυσικού περιβάλλοντος του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης με καινοτόμους τρόπους, διατηρώντας τις βασικές αξίες και λειτουργίες του (αντιπλημμυρική προστασία, βιοποικιλότητα, οικοτουρισμός, άρδευση, γεωργία, κτηνοτροφία κ.λ.π.), με στόχο την αειφορική ανάπτυξη της περιοχής τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τη φύση.

Από πλευράς του ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχε στη συνάντηση η Δρ. Διονυσία Χατζηλάκου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Α’ του ΟΦΥΠΕΚΑ, η οποία και ήταν μεταξύ των κύριων ομιλητών της συνάντησης, καθώς και η διευθύντρια Διοικητικού/Οικονομικού κα. Νέλλη Εξαρχάκου, και η προϊσταμένη του Τμήματος Κλιματικής Αλλαγής κα. Θάλεια Γρηγοριάδου. Στις εργασίες συμμετείχε επίσης ο δήμαρχος Ηράκλειας, κ. Γεώργιος Κουτσάκης, καθώς ο Δήμος Ηράκλειας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο λιμνών NeuLakes στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι εταίροι του προγράμματος.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν βιωματικές δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη και στο παραποτάμιο δάσος με βαρκάδα και παρατήρηση των πουλιών και των νεροβούβαλων της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες συνεισέφεραν επαγγελματίες της περιοχής, με παρουσιάσεις καλών πρακτικών οικοτουρισμού (Ξενοδοχείο Οικοπεριηγητής και Ξενώνας Λιμναίο), οι οποίες έλαβαν χώρα στους συνεδριακούς χώρους του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης του ΟΦΥΠΕΚΑ, καθώς και του Γραφείου Προώθησης Οικοτουρισμού του Δήμου Ηράκλειας.

Σημειώνεται ότι το EUbyLakes αποτελεί ένα ανοικτό πανεπιστήμιο προτάσεων και σχεδιασμού μιας πορείας γόνιμου διαλόγου για το μέλλον μας στην Ευρώπη. Προσεγγίζει συνολικά έξι θεματικές-modules (Δημοκρατία, Συνοχή, Ισότητα, Κλιματική Ουδετερότητα, Βιοποικιλότητα, Ψηφιακή Καινοτομία) και αναμένεται να ολοκληρωθεί με έναν δημιουργικό μαραθώνιο ανάδειξης συμπερασμάτων και αποκτηθείσας γνώσης (Lackathon) στο τέλος Οκτωβρίου, στην Πορτογαλία.

 

Η επόμενη συνάντηση του προγράμματος θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο στη Λίμνη Saimma της πόλης Imatra της Φιλανδίας, με κεντρική θεματική την «Ψηφιακή Καινοτομία».

 

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα: http://eubylakes.eurolake.eu/

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
5 Οκτωβρίου 2022

11η Οικογιορτή Γαλλικού Ποταμού στις 9 Οκτωβρίου στο Καλοχώρι

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
3 Οκτωβρίου 2022

Διακήρυξη για τη Σύμβαση Γενικών Υπηρεσιών «Υπηρεσία επιστημονικής υποστήριξης που αφορά στη μεταπυρική αποκατάσταση στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς»

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
3 Οκτωβρίου 2022

Διακήρυξη διενέργειας διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών δημιουργίας Επεξηγηματικού Εγχειρίδιου των Τύπων Οικοτόπων Ενωσιακού (σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) και Εθνικού Ενδιαφέροντος που εμφανίζονται στην Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο