Δημιουργία κόμβου για τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών και την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Δημιουργία κόμβου για τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών και την ανάσχεση της απώλειας βιοποικιλότητας

Στη δημιουργία ενός κόμβου που θα παρακολουθεί τις μεταπυρικές επιπτώσεις και τις προσπάθειες ανάσχεσης απώλειας της βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου στα χερσαία οικοσυστήματα της Ελλάδας που έχουν πληγεί από καταστροφικές πυρκαγιές -όπως συνέβη στη Βόρεια Εύβοια τον Αύγουστο του 2021- προχωρά ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

 

Ο σχεδιασμός του Κόμβου (Hub) θα διαρκέσει τέσσερις μήνες και υλοποιείται με τη συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), καθώς και ερευνητών από την ελληνική και διεθνή κοινότητα. Στο πλαίσιο του έργου έχουν ήδη συλλεχθεί, αναλυθεί και κωδικοποιηθεί καλές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί κατά το παρελθόν σε αντίστοιχες καταστροφές στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ενώ έχει γίνει και ανάλυση των πλέον σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων και διαχειριστικών πρακτικών. Παράλληλα, έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών για το σχεδιασμό του κόμβου, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

Οι περιοχές των πυρκαγιών στην Εύβοια το 2021

 

Ειδικότερα για τη Βόρεια Εύβοια, και με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Δασών Β. Εύβοιας, άλλων δημόσιων φορέων, αλλά και την ανάλυση δεδομένων Παρατήρησης Γης, έχει αναπτυχθεί  στα πλαίσια του έργου ένα διαδικτυακό Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (webGIS) το οποίο είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://gis-perslab.topo.auth.gr/biodiversity-recovery-hub/?locale=el

 

Η δημιουργία του Κόμβου υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Επανάκαμψη της βιοποικιλότητας και του βιοτικού φυσικού κεφαλαίου μετά από πυρκαγιές: Ανάπτυξη του πλαισίου για την περίπτωση της Εύβοιας» που χρηματοδοτείται από το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ (DG REFORM). Η Ελλάδα, και ειδικότερα ο ΟΦΥΠΕΚΑ, αμέσως μετά τις πυρκαγιές του 2021, διεκδίκησε και κατόρθωσε να πετύχει την υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/240 (“TSI Regulation”), για την παροχή τεχνικών συμβουλών και καθοδήγησης στην παρακολούθηση και διαχείριση της βιοποικιλότητας μετά από καταστροφικές πυρκαγιές.

 

Η αποστολή της Γενικής Διεύθυνσης Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι να παρέχει υποστήριξη για την προετοιμασία και την εφαρμογή διοικητικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, κινητοποιώντας πόρους της ΕΕ και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη.

 

Συχνότητα πυρκαγιών στην Εύβοια από το 1984 ως το 2021

 

Πυρκαγιές που σημειώθηκαν σε περιοχές του Δικτύου Natura 2000 κατά τα έτη 2001-2021

 

 

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Σεπτεμβρίου 2024

Εαρινή μετανάστευση στη Γαύδο: δακτυλιώθηκαν 4.014 πουλιά από 75 διαφορετικά είδη

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
30 Αυγούστου 2024

Νέο ρεκόρ φωλιών της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη Ζάκυνθο

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
28 Αυγούστου 2024

Κλειστό το φαράγγι της Σαμαριάς στις 29/8 λόγω του σεισμού στην Κρήτη

Διαβάστε Περισσότερα