Εφαρμογή για πολίτες-επιστήμονες στην παραλία του Σχινιά

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 8 Ιουλίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Εφαρμογή για πολίτες-επιστήμονες στην παραλία του Σχινιά

Τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στην παρακολούθηση των αλλαγών στην παραλία του Σχινιά, αλλά και στην προστασία της, έχουν πλέον οι επισκέπτες της παραλίας, μέσω των ειδικών πινακίδων και της εφαρμογής επιστήμης πολιτών κινητά τηλέφωνα που έχουν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό.

 

Ειδικότερα, στην παραλία έχουν τοποθετηθεί δύο πινακίδες με οπή, από όπου οι πολίτες-επιστήμονες μπορούν να φωτογραφήσουν την ακτή και να «ανεβάσουν» τη φωτογραφία στην εφαρμογή κινητού CoastWatch©. Με τη λήψη και καταχώρηση φωτογραφιών της ακτής, συλλέγονται χρήσιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση της οικολογικής κατάστασης της παραλίας, παρακολουθούνται οι αλλαγές που υφίσταται η παραλία και λαμβάνονται διαχειριστικές αποφάσεις.

 

Οι δράσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με ανάδοχο το Medasset στο πλαίσιο του έργου «Δράσεις Ορθολογικής Διαχείρισης, Αποκατάστασης και Στοχευμένης Ενημέρωσης/Ευαισθητοποίησης για τα Παράκτια και Θαλάσσια Οικοσυστήματα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α)» που υλοποιεί αρμόδια η Μονάδα Διαχείρισης, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.

 

Τέλος, στην εφαρμογή CoastWatch© υπάρχει επίσης φόρμα καταγραφής απορριμμάτων που χρησιμοποιείται σε εθνικό επίπεδο, ώστε να σημειώνονται ηλεκτρονικά τα απορρίμματα που συλλέγονται στο πλαίσιο καθαρισμών ακτών που διοργανώνονται συστηματικά τόσο από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, όσο και από άλλους φορείς και ιδιώτες.

Με μερικά απλά βήματα!

 

Οπότε, αν βρεθείτε και εσείς στην παραλία του Σχινιά:

 

  1. Αναζητήστε τις πινακίδες επιστήμης πολιτών
  2. Τοποθετήστε το κινητό σας τηλέφωνο στην ειδική οπή των πινακίδων και βγάλτε φωτογραφία στη μέγιστη δυνατή ανάλυση
  3. Ανεβάστε τη φωτογραφία στην ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα CoastWatch©. (διαθέσιμη για Android και iOS).
  4. Αν θέλετε μπορείτε επίσης να δηλώσετε στην αναδυόμενη λίστα της εφαρμογής τυχόν παραβάσεις στην παραλία.
  5. Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε τη φωτογραφία στο protectschiniascoast@gmail.com ή να τη δημοσιεύσετε στο Facebook, στο Instagram ή στο Twitter με το hashtag #protectschiniascoast.

Κατεβάστε την εφαρμογή ΕΔΩ ή σκανάρετε το παρακάτω GR Code:

Λίγα λόγια για την προστατευόμενη περιοχή

 

Η προστατευόμενη περιοχή του Σχινιά παρουσιάζει σημαντική βιοποικιλότητα και περιλαμβάνει τον σημαντικότερο υγρότοπο της Αττικής. Η περιοχή αποτελεί σημαντικό σταθμό κατά την εαρινή και φθινοπωρινή μετανάστευση, ενώ εδώ έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 240 είδη πουλιών.

 

Στον αμμώδη βυθό της περιοχής είναι παρούσα η ποσειδωνία (Posidonia oceanica), ένα θαλάσσιο φυτό που αναπτύσσεται μόνο σε καθαρά νερά. Στα υποθαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας ζει και αναπαράγεται μεγάλη ποικιλία θαλάσσιας πανίδας. Ωστόσο, τόσο οι ανθρωπογενείς πιέσεις (απόρριψη απορριμμάτων/αποβλήτων, διέλευση μηχανοκίνητων οχημάτων, καθέλκυση/ανέλκυση σκάφους κ.α.), όσο και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (διάβρωση ακτής, άνοδος στάθμης της θάλασσας κ.α.) αποτελούν απειλή για την παραλία του Σχινιά.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
22 Φεβρουαρίου 2024

22α Φεβρουαρίου: Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
9 Φεβρουαρίου 2024

Επιτυχημένη επιχείρηση απομάκρυνσης λύκου από την Αμυγδαλέζα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
7 Φεβρουαρίου 2024

Ύποπτα ευρήματα σε τρεις περιοχές της χώρας εντόπισαν οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ εντός του Ιανουαρίου

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο