Εκδήλωση για το ελάφι της Πάρνηθας

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Εκδήλωση για το ελάφι της Πάρνηθας

Διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για το ελάφι της Πάρνηθας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, με πρωτοβουλία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου.  Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των επισκεπτών για το κόκκινο ελάφι και την κατάσταση διατήρησής του, αλλά και για το πώς μπορούν να συμβάλουν στη μελέτη του είδους.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα είναι η πρώτη από μία σειρά διαδικτυακών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Πάρνηθας, Σχινιά και Προστατευόμενων Περιοχών Σαρωνικού Κόλπου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τα είδη πανίδας και χλωρίδας που διαβιούν στην Πάρνηθα και τις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις τους, για τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς και για τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε δράσεις διαχείρισης στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας.

 

Σημειώνεται ότι το διάστημα αυτό υλοποιείται μελέτη από το Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ με χρηματοδότηση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και έχει σκοπό την γενετική ανάλυση του πληθυσμού του κόκκινου ελαφιού. Πριν δέκα χρόνια είχε πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη από το Φορέα Διαχείρισης Πάρνηθας, από την οποία είχαν εξαχθεί συμπεράσματα για την «καταγωγή» του ελαφιού της Πάρνηθας.

 

Η επανάληψη της γενετικής ανάλυσης του πληθυσμού κρίθηκε απαραίτητη, ώστε να μελετηθεί η εξέλιξη του πληθυσμού, να διαπιστωθεί η συγγένεια, ή όχι, με δύο πληθυσμούς στις Σέρρες -οι οποίοι δημιουργήθηκαν από άτομα της Πάρνηθας που είχαν μεταφερθεί εκεί στο παρελθόν- και να μαρκαριστούν οι κατάλληλοι και αντιπροσωπευτικοί γεννήτορες, σε περίπτωση που απαιτηθεί η δημιουργία αποθέματος σε άλλη περιοχή.

 

Η συμμετοχή στην εκδήλωση θα γίνει μέσω του zoom στον εξής σύνδεσμο:

https://meet.necca.gov.gr/ParnithaRedDeerWebinar

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

  • 18.00: Χαιρετισμός από το  γενικό διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλο
  • 18.05-18.15: «Οι προκλήσεις και οι στόχοι διαχείρισης για την άγρια πανίδα στον Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας» – Μαρία Παπανδρέου, Δασολόγος Msc του ΟΦΥΠΕΚΑ
  • 18.15-18.30: «Ρίχνοντας φως στην ιστορία του τελευταίου πληθυσμού ελαφιών στην Ελλάδα» – Δρ. Νικολέτα Καραΐσκου, ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ
  • 18.30-18.35: «Η συνεισφορά των πολιτών στην γενετική ανάλυση του πληθυσμού του κόκκινου ελαφιού», Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, ΑΠΘ
  • 18.35-19.00: Ερωτήσεις – συμπεράσματα

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Νίκος Καραβάς, προϊστάμενος της 2ης Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
8 Ιουλίου 2024

Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τουρισμού στις Προστατευόμενες Περιοχές

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
8 Ιουλίου 2024

Δωρεάν μεταφορά επισκεπτών στην παραλία του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
3 Ιουλίου 2024

Απεγκλωβισμός νεαρής αρκούδας από ΟΦΥΠΕΚΑ, Καλλιστώ και Δασική Υπηρεσία

Διαβάστε Περισσότερα