Στις 20/09/2022 πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του έργου VALOR της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Erasmus + Knowledge, που σχετίζεται με την αξιοποίηση αρχαίων βιώσιμων και ανθεκτικών γεωργικών πρακτικών στη πόλη L’Aquila της Ιταλίας, στο οποίο έργο ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, συμμετέχει ως βασικός εταίρος.
Το Εθνικό Πάρκο GranSasso και MontidellaLaga ως συντονιστής του έργου, συνέθεσε μια εκτεταμένη συνεργασία για την υλοποίησή του, αποτελούμενη από ευρωπαϊκές προστατευόμενες περιοχές, ελληνικά και ρουμάνικα πανεπιστήμια, καθώς και διάφορα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κοινωνικών επιστημών και της δια βίου μάθησης και φιλοξένησε αυτό το διήμερο εργασιών με σκοπό την απόδοση και γνωστοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος.
Ο στόχος του έργου Erasmus + KnowledgeAlliance VALOR ήταν να δημιουργήσει δύο μονοπάτια εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη δημιουργία νέων επαγγελματιών στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ικανών να ερμηνεύσουν τις νέες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και μια νέα προσέγγιση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Οι δύο διδακτικές ενότητες i. «Managers in Sustainable and Resiliient Agriculture» & ii. «Technicians in Sustainable and Resiliient Agriculture», παρουσιάστηκαν στο Τελικό Συνέδριο της L’Aquila ενώπιον ενός κοινού που αποτελούταν από πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς στον τομέα της προστασίας της βιοποικιλότητας, την αγροοικολογική προσέγγιση και τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ενδιαφέρον έδειξαν πολλοί μαθητές που φοιτούν στα Γεωπονικά Ινστιτούτα, οι οποίοι αποτελούν τους κατ’ εξοχήν αποδέκτες των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προτάσεων, αλλά και τεχνικοί και επαγγελματίες που συχνά εργάζονται σε προστατευόμενες περιοχές.
Τα προτεινόμενα μαθήματα, βασιζόμενα σε μια διεθνή συνεργασία, στοχεύουν στην προώθηση καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών, με σκοπό την υποστήριξη των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών, ως βασικών δραστηριοτήτων για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της γεωργικής παραγωγής, σε περιοχές της ενδοχώρας ή/και της παραμεθορίου. Η προστασία της γεωργικής παραγωγής ως κύρια δραστηριότητα, αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα προσβλέπει μελλοντικά σε νέα μοντέλα ανάπτυξης πράσινης και καινοτόμου γεωργίας.
Τις επόμενες εβδομάδες οι ανωτέρω διδακτικές ενότητες, θα κυκλοφορήσουν προς χρήση όλων των ενδιαφερόμενων, από όλους τους εταίρους του έργου μέσω της πλατφόρμας https://eclass.llc.uth.gr/courses/KDVM283/ που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Τα μαθήματα κατάρτισης θα είναι διαθέσιμα για χρήση τόσο στα αγγλικά όσο και στη γλώσσα των επιμέρους χωρών των εταίρων του Προγράμματος.
Στο τέλος των μαθημάτων και μετά την επιτυχία σε τελική δοκιμασία αξιολόγησης θα εκδοθεί συγκεκριμένη βεβαίωση συμμετοχής.
Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες ελέγχοντας τον ιστότοπο: https://erasmus-valor.eu/training/