Γ. Μητσόπουλος για πυρκαγιά στη Δαδιά: ας είμαστε αισιόδοξοι και ας περιμένουμε την τελική αποτίμηση

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 28 Ιουλίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Γ. Μητσόπουλος για πυρκαγιά στη Δαδιά: ας είμαστε αισιόδοξοι και ας περιμένουμε την τελική αποτίμηση

Συνέντευξη στη Νεφέλη Λυγερού, Εκπομπή “Τι μας ξημερώνει” της ΕΡΤ

 

Την άποψη ότι ενδεχομένως η πυρκαγιά στη Δαδιά να μην είναι τόσο καταστροφική όσο φαίνεται εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μητσόπουλος σε συνέντευξη στο Α’ πρόγραμμα ραδιοφωνίας της ΕΡΤ, και στην εκπομπή «Τι μας ξημερώνει» της Νεφέλης Λυγερού. Όπως εξήγησε  ο κ. Μητσόπουλος, ο οποίος βρέθηκε για τρεις ημέρες στη Δαδιά και στο μέτωπο της φωτιάς, εκ πρώτης όψεως φαίνεται να μην επηρεάζονται τα περισσότερα δέντρα, καθώς το δάσος είναι πολύ πυκνό και η φωτιά εκδηλώνεται στον υποόροφο, δηλαδή τα χόρτα και τη χαμηλή βλάστηση.

 

Ο πυρήνας του Εθνικού Πάρκου, όπου βρίσκονται οι φωλιές των σπάνιων αρπακτικών, παραμένει προς το παρόν άθικτος, και εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες, στο πλαίσιο μίας πολύ μεγάλης κινητοποίησης υπηρεσιών, στρατού και εθελοντών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουμε να σβήσει η φωτιά, ώστε να γίνει καταγραφή και αποτίμηση της καταστροφής στο Δάσος της Δαδιάς, που είναι το σημαντικότερο ενδιαίτημα της Ευρώπης για τα αρπακτικά πουλιά.

 

Κ. Μητσόπουλε, ήσασταν στο μέτωπο της φωτιάς, στη Δαδιά, άρα έχετε δει από κοντά όλες τις προσπάθειες, την τεράστια ζημιά…

Θα έλεγα να περιμένουμε να σβήσει η πυρκαγιά και να κάνουμε την αποτίμηση των ζημιών μετά για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της καταστροφής. Ίσως η κατάσταση να μην είναι τόσο άσχημη όσο τη βλέπει ο κόσμος. Περιμένουμε, διότι έχουμε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: λόγω του ότι δεν έχουμε δυνατούς ανέμους και έχουμε πυκνό δάσος, η πυρκαγιά καίει χαμηλά στον υποόροφο. Από ότι έχω δει εγώ, τα περισσότερα δέντρα δεν έχουν επηρεαστεί, άρα ίσως μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και ο Οργανισμός μας, ως αρμόδιος για τη διαχείριση των Εθνικών Πάρκων, κάνει την καταγραφή, τα πράγματα να είναι λίγο πιο αισιόδοξα.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η περιοχή;

Για όλη την Ευρώπη, η Δαδιά είναι ο παράδεισος των αρπακτικών, παρέχει το πιο κατάλληλο ενδιαίτημα για αυτά τα είδη. Έχουμε εκεί τη μεγαλύτερη αποικία μαυρόγυπα σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχουν χρυσαετοί, κραυγαετοί, ασπροπάρηδες, και αυτό συμβαίνει διότι η περιοχή από πολλά χρόνια πριν είχε κάποια χαρακτηριστικά: υπήρχαν δάση, αλλά και διάκενα, υπήρχαν γεωργικές εκτάσεις και κτηνοτροφία, ένας πολύ καλός συνδυασμός για να έχουμε τα πτωματοφάγα είδη, διότι αυτά τρώνε από τις νεκρές αγελάδες, τα πρόβατα, ενώ στα ξέφωτα μπορούν να βρουν εύκολα φίδια, χελώνες που είναι και η κύρια διατροφή τους.

 

Βέβαια τα τελευταία χρόνια έχουν εγκαταλειφθεί σε σημαντικό βαθμό η γεωργία και η κτηνοτροφία και για αυτό και το δάσος είναι αρκετά πυκνό. Παρόλα αυτά, εμείς με όλες μας τις δυνάμεις προσπαθούμε να διατηρήσουμε τους πληθυσμούς. Υπάρχουν πολλά μεγάλα γέρικα δέντρα στη Δαδιά που είναι ιδανικά για να κάνουν τα πουλιά τις φωλιές τους και γι’ αυτό διατηρούμε τους πληθυσμούς αυτούς.

 

Η εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας συνδέεται επίσης με τις πυρκαγιές. Εάν έμπαιναν τα κοπάδια στο δάσος, θα ήταν πιο αραιό. Επειδή είναι πυκνό το δάσος και καίει στον υποόροφο, οι ρίψεις των αεροπλάνων σταματάνε στην κόμη των δέντρων και το νερό δεν φτάνει κάτω στο έδαφος για να σβήσει τη φωτιά, γι’ αυτό και θεωρούμε ότι η πυρκαγιά αυτή θα κρατήσει μερικές μέρες ακόμη.

 

Παρόλα αυτά η κινητοποίηση ήταν τεράστια, τόσο από την πυροσβεστική υπηρεσία, αλλά και από τοπικές οργανώσεις, από το στρατό και πάρα πολλούς εθελοντές που ήρθαν από όλη τη χώρα. Αυτή η περιοχή έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτή η περιοχή, δηλαδή αυτή τη στιγμή δεν προστατεύουμε κατοικημένες περιοχές, πρέπει να προστατεύσουμε τον πυρήνα της προστατευόμενης περιοχής, όπου βρίσκονται οι φωλιές των ειδών. Μέσα σε μία μέρα κάναμε πάρα πολλές αντιπυρικές ζώνες και είμαστε αισιόδοξοι.

 

Όπως είπατε και εσείς, το δάσος παλαιότερα είχε περισσότερα ανοίγματα λόγω της κτηνοτροφίας και τώρα που αυτή μειώθηκε έχουν πυκνώσει. Ίσως θα χρειαστεί να φτιάξετε τεχνητά ανοίγματα;

Υπάρχουν έργα που υλοποιούμε ως οργανισμός και στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ προβλέπονται σχετικά έργα. Στο δάσος δυστυχώς όταν χάνουμε την κτηνοτροφία, υπάρχει πολλή καύσιμη ύλη και πυκνότητα βλάστησης για να καεί. Δεν μιλάμε μόνο για τη Δαδιά, στην Ελλάδα με το φαινόμενο της αστυφιλίας από το ‘70 και μετά ερήμωσαν τα χωριά, και έχουμε πλέον πολλούς δασωμένους αγρούς, και αυτό το χαρακτηριστικό επηρεάζει τις πυρκαγιές.

 

Υπάρχει θα λέγατε αυτή τη φορά μία καλύτερη συνεργασία για την αντιμετώπιση τη πυρκαγιάς, όπως ακούγεται; Είδατε να λειτουργεί το σύστημα καλύτερα;

Το τελευταίο έτος, έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες, ειδικά μετά το περσινό καλοκαίρι, έγιναν πολλά βήματα στην κατεύθυνση της συνεργασίας των φορέων για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών. Μεταξύ της πυροσβεστικής υπηρεσίας, της δασικής υπηρεσίας, του δικού μας οργανισμου, των εθελοντικών δασοπυροσβεστικών ομάδων. Φέτος για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό  η Πολιτική Προστασία πήρε 500 ανθρώπους για να δίνουν «δασοκομάντος», για να μπαίνουν μέσα στο δάσος και να σβήσουν τις φωτιές. Βέβαια, η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να φανεί. Χρειάζεται εκπαίδευση των ανθρώπων, είναι πρώτη χρονιά. Κάποια πράγματα έχουν πάει καλύτερα και ελπίζουμε του χρόνου να πάνε ακόμη καλύτερα.

 

Θέλετε να προσθέσετε κάτι;

Να είμαστε αισιόδοξοι. Δεν φυσάει πάρα πολύ, βέβαια το κακό είναι ότι αλλάζει συνέχεια η κατεύθυνση του ανέμου, από βόρειο σε νότιο. Έχω να πω πως, έχοντας μείνει τρεις μέρες στη Δαδιά, η κινητοποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη και όλοι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

 

Πρόκειται να προχωρήσετε σε μετακινήσεις των πουλιών;

Έχουμε ετοιμάσει ένα πλάνο, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τα στελέχη μας να μπούνε μέσα στο δάσος όσο ακόμη υπάρχει πυρκαγιά. Αλλά είμαστε έτοιμοι, με το που θα δοθεί το «πράσινο φως» από την Πυροσβεστική, ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, να μπούμε κατευθείαν μέσα.

 

Έχετε εικόνα εάν έχει καταστραφεί η αποικία τους;

Η αποικία των πουλιών δεν έχει επηρεαστεί. Παρόλα αυτά, ίσως κάποιες διάσπαρτες φωλιές να έχουν πληγεί. Καθώς είναι αναπαραγωγική περίοδος, οι νεοσσοί δεν μπορούν να πετάξουν πριν τα τέλη Αυγούστου, άρα μπορεί να έχουμε κάποιες απώλειες. Ακόμη δεν γνωρίζουμε, μόλις καταλαγιάσει η πυρκαγιά θα κάνουμε πλήρη καταγραφή και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζεται.

 

Και επειδή δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πάψουν να υπάρχουν πυρκαγιές στη Μεσόγειο, πρέπει να εστιάσουμε στην πρόληψη…

Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πυρκαγιές, να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και επιπλέον ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη, δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το Κράτος. Βλέπετε τι γίνεται στην Αμερική, χώρες πολύ μπροστά τεχνολογικά από μας και σε μέσα και σε τεχνολογίες, αλλά και αυτοί αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Ιουνίου 2024

Έγκριση του από 22.05.2024 Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Ιουνίου 2024

Επιλογή Προϊσταμένου της ΄Β Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα