Η πολλαπλασιαστική αξία του Κόκκινου Καταλόγου στην Ελλάδα

Ημερομηνία Δημοσίευσης :
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Η πολλαπλασιαστική αξία του Κόκκινου Καταλόγου στην Ελλάδα

Σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2023  στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), αναδείχθηκαν οι βασικοί άξονες  για την επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων, Φυτών και Μυκήτων της Ελλάδας.

 

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, κα. Μαρία Παπαδοπούλου, λέγοντας πως «η σύνταξη με επικαιροποιημένα στοιχεία του Κόκκινου καταλόγου της χώρας για περισσότερα από 12.000 είδη της πανίδας και της χλωρίδας που υπάρχουν στην ελληνική επικράτεια αποτέλεσε πρώτη προτεραιότητα του ΟΦΥΠΕΚΑ από τη σύστασή του το 2020. Η συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας και φορέων της χώρας μας στη σημερινή ημερίδα καταδεικνύει τη σημαντικότητα αυτού του εγχειρήματος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας».

 

 

Τα επιστημονικά αποτελέσματα από την αξιολόγηση των ειδών στο πλαίσιο του Κόκκινου Καταλόγου εξάγονται με τη συνδρομή Ελλήνων επιστημόνων και της IUCN και θα αποτελέσουν σημαντικό εργαλείο  για την ελληνική πολιτεία στη θεσμοθέτηση δράσεων και πολιτικών που θα συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στη διατήρηση του φυσικού μας περιβάλλοντος.

 

Με τη σειρά της, η Επικεφαλής Συντονισμού Προγράμματος της IUCN, κα. Caroline Pollock, μίλησε για την εξέλιξη του έργου, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα αποτελεί κέντρο ενδιαφέροντος για την IUCN λόγω της βιοποικιλότητας και των ενδημικών της ειδών. Μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας θα μπορούμε να έχουμε μια ολιστική εικόνα για την κατάσταση αυτών των ειδών και να κλείσουμε τα κενά που υπάρχουν σε επίπεδο δεδομένων ενημερώνοντας ταυτόχρονα τον Διεθνή Κόκκινο Κατάλογο με Ελληνικά ενδημικά είδη ζώων, φυτών και μυκήτων». Το έργο θα σηματοδοτήσει την αρχή για τη συνεχή επικαιροποίηση και επαναξιολόγηση των ειδών του Κόκκινου Καταλόγου.

 

Ο κ. Παναγιώτης Δημόπουλος, Γραμματέας του ΔΣ της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος του έργου από πλευράς ΕΒΕ και Καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, ανέλυσε τη σημασία των  βάσεων δεδομένων FoG web και PoWo για έναν σύγχρονο Εθνικό Κόκκινο Κατάλογο. «Η σημερινή ημερίδα αποτελεί σημαντικό σταθμό για την επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου, καθώς η επιστημονική κοινότητα συναντιέται δια ζώσης και θέτει τα θεμέλια για τη συνέχιση του έργου, παράγοντας τεχνογνωσία και συνθήκες εκπαίδευσης για μελλοντικές επαναξιολογήσεις. Με τη συνεχή υποστήριξη του ΟΦΥΠΕΚΑ ως κύριου συντονιστή και των υποστηρικτικών διαδικασιών σε κάθε στάδιο, από τη χρηματοδότηση μέχρι τον καθημερινό συντονισμό, η επιστημονική κοινότητα εργάζεται εντατικά για τους σκοπούς αξιολόγησης και καταγραφής των ενδημικών και μη ειδών στη χώρα μας».

 

Η Ελληνική Βοτανική Εταιρεία μαζί με την Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία είναι οι βασικοί συνεργάτες του συγκεκριμένου έργου. «Οι εταίροι συναντήθηκαν σήμερα για να ενημερωθούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες και να βρουν λύσεις στις όποιες προκλήσεις εμφανιστούν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Όλοι είμαστε αφοσιωμένοι στο να καταβάλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την ορθή και ποιοτική αξιολόγηση. Με την υποστήριξη του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τον συντονισμό του ΟΦΥΠΕΚΑ και την παρουσία της IUCN, που επισφραγίζει το ενδιαφέρον της για την Ελλάδα και τη βαρύτητάς της, ως χώρας που διακρίνεται για τη βιοποικιλότητα στη Μεσόγειο και την Ευρώπη, στοχεύουμε στην κατάρτιση του πρώτου Εθνικού Κόκκινου Καταλόγου», δήλωσε ο κ. Πέτρος Λυμπεράκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και Βιολόγος, ΜΦΙΚ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο οποίος πραγματοποίησε μια ανασκόπηση του καταλόγου απειλούμενων ειδών, αναδεικνύοντας τις προοπτικές της νέας κατάρτισης.

 

 

Στην ημερίδα,  συμμετείχαν με παρουσιάσεις η κα. Τζέιμυ Γιάννακα, υπεύθυνη Τεχνικού Δελτίου Πράξης του ΟΦΥΠΕΚΑ, οι κ. Ιωάννης Μπαζός ΕΔΙΠ, Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ και Μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, η κα. Γεωργία Φάσσου, Υποψήφια Διδάκτωρ του τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ο κ. Παναγιώτης Παφίλης, Καθηγητής του τμήματος Βιολογίας στο ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και ο κ. Ιωάννης Τσιριπίδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

 

Λίγα λόγια για την IUCN

Η International Union for Conservation of Nature (IUCN-Διεθνής Ένωση Διατήρησης της Φύσης) είναι μια παγκόσμια ένωση οργανώσεων και υπηρεσιών η οποία ιδρύθηκε το 1948 με αντικείμενο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.

Η IUCN εκδίδει τον παγκόσμιο «Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών», το εγκυρότερο και περιεκτικότερο ευρετήριο αποτίμησης και αποτύπωσης του κινδύνου εξαφάνισης φυτών και ζώων, έχοντας αξιολογήσει έως σήμερα περισσότερα από 150.000 είδη.

 

 

 

 

 

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
15 Νοεμβρίου 2024

Παράταση της προθεσμίας υποβολής προσφορών και μετάθεση ημερομηνίας αποσφράγισης προσφορών του υπ’ αριθ. 31402/18-10-2024 ηλεκτρονικού διαγωνισμού με ανοικτή διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου με αντικείμενο την υπηρεσία για τη Δημιουργία πιστοποίησης και παρουσίασης προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με την ελληνική φύση

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Νοεμβρίου 2024

34 νέες θέσεις επιστημόνων στον νέο οργανισμό του ΟΦΥΠΕΚΑ

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
31 Οκτωβρίου 2024

Παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας προσκόμισης των απαραίτητων εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων για τo έργο: «Δημιουργία Εθνικού Δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας από τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς, με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)»

Διαβάστε Περισσότερα