Ημερίδα «10 χρόνια δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα».

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 20 Φεβρουαρίου 2023
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Ημερίδα «10 χρόνια δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα».

Με πρωτοβουλία των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , η 22α Φεβρουαρίου  έχει ανακηρυχθεί ως Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Με αφορμή την ημέρα αυτή, αλλά και για να τιμηθεί το έργο των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση δηλητηριασμένων δολωμάτων, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα, με κεντρική εκδήλωση την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα με τίτλο «10 χρόνια δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων για την ανίχνευση Δηλητηριασμένων Δολωμάτων στην Ελλάδα».

 

Το έγκλημα της τοποθέτησης  δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μια πληγή που μαστίζει την άγρια ζωή της χώρας. Έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης, ενώ μεγάλη είναι και η επίπτωσή τους στους σκύλους εργασίας, όπως για παράδειγμα στα ποιμενικά σκυλιά, προκαλώντας σημαντική οικονομική ζημιά στην δραστηριότητα της παραδοσιακής κτηνοτροφίας. Ένα πολύτιμο «όπλο» στην μάχη εναντίον των δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για την ανίχνευση τους.

 

Η ημερίδα στα Γιάννενα

Το πρώτο σκέλος της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει επίδειξη προσομοίωσης έρευνας σκύλου από την Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Σκύλων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., που θα διεξαχθεί σε κατάλληλο χώρο στην περιοχή ευθύνης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου. Το δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, θα πραγματοποιηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων, στην Φρόντζου Πολιτεία, και θα περιλαμβάνει παρουσιάσεις για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων στη χώρα μας, τη νομοθεσία, τα έργα που έχουν υλοποιηθεί για την καταπολέμησή του, αλλά και τα αποτελέσματα της δεκαετούς δράσης των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων στη χώρα μας.

 

Οι δύο πρώτοι  εκπαιδευμένοι σκύλοι αποκτήθηκαν στη χώρα μας στις αρχές του 2014 με πρωτοβουλία  της  ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ και του WWF Ελλάς αντίστοιχα. Το 2016, ακολούθησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης που απέκτησε τους πρώτους του σκύλους, σε συνεργασία με την Α΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης & Δωδεκανήσου.

 

Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α από την έναρξη της λειτουργίας του έθεσε ως υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής και έτσι το 2022 ενέταξε στο δυναμικό του επτά σκύλους ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, που, μαζί με τους χειριστές τους συγκροτούν τις Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ). Η κίνηση αυτή του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό των σκύλων που επιχειρούν πλέον στην χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 15. Έτσι, όταν οι σκύλοι αποκτήσουν την πλήρη επιχειρησιακή τους λειτουργία, ένα μεγάλο τμήμα της χώρας, και ιδιαίτερα των προστατευόμενων περιοχών, θα καλύπτεται αποτελεσματικά.

 

Εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

Εκτός από την κεντρική εκδήλωση στα Γιάννενα, οι κατά τόπους Μονάδες Διαχείρισης του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα  οργανώσουν σειρά εκδηλώσεων σε διάφορες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας,  με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Πρέσπες, στο Παρανέστι Δράμας, στον Εύμοιρο Ξάνθης, στην περιοχή των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, στο Μεσολόγγι και στο Λεωνίδιο της Πελοποννήσου, με συμμετέχοντες μαθητές των περιοχών αυτών, κτηνοτρόφους, αλλά και μέλη κυνηγετικών συλλόγων.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Ιουνίου 2024

Έγκριση του από 22.05.2024 Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Ιουνίου 2024

Επιλογή Προϊσταμένου της ΄Β Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα