Σε εξέλιξη επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στις Πρέσπες

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 19 Μαρτίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Σε εξέλιξη επιχείρηση περισυλλογής νεκρών αργυροπελεκάνων στις Πρέσπες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία περισυλλογής των νεκρών αργυροπελεκάνων που “χτυπήθηκαν” από τη γρίπη των πτηνών, στο πλαίσιο επιχείρησης στην οποία συμμετέχουν η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Δυτικής Μακεδονίας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Ελληνικός Στρατός και η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Έως σήμερα έχουν απομακρυνθεί 470 πουλιά από τα 1.000 περίπου καταγεγραμμένα νεκρά άτομα.

 

Στόχος είναι να μειωθεί το ιικό φορτίο, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία του υγροτόπου και να προστατευθούν τα υδρόβια πουλιά που φωλιάζουν στην περιοχή. Η γρήγορη συλλογή και η σωστή διαχείριση των νεκρών πουλιών είναι το άμεσο μέτρο για την πρόληψη της εξάπλωσης της μόλυνσης και σε άλλα υδρόβια και αρπακτικά πουλιά.

 

Η ραγδαία άνοδος των περιστατικών θανάτων δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες για το μέλλον της αποικίας των αργυροπελεκάνων της Πρέσπας, που είναι η μεγαλύτερη των Βαλκανίων, ενώ τα πουλιά μετακινούνται καθημερινά και στα γειτονικά λιμναία οικοσυστήματα.

 

Όλες οι Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που εμπίπτουν χωρικά σε παρόμοιες περιοχές (Κερκίνη, Κάρλα, Αμβρακικός, Μεσολλόγι, Παμβώτιδα κ.τλ.) βρίσκονται σε επιφυλακή για αντίστοιχες ενέργειες στην περίπτωση έξαρσης των περιστατικών.

Σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, είναι θετικό το γεγονός ότι οι αποικίες αργυροπελεκάνων στον Αμβρακικό Κόλπο και το Μεσολόγγι δεν έχουν επηρεαστεί από τη γρίπη των πτηνών που πλήττει την Πρέσπα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «οι αποικίες στα συγκεκριμένα λιμναία οικοσυστήματα δεν επικοινωνούν με αυτές της περιοχής της Πρέσπας».

 

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
22 Φεβρουαρίου 2024

22α Φεβρουαρίου: Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
9 Φεβρουαρίου 2024

Επιτυχημένη επιχείρηση απομάκρυνσης λύκου από την Αμυγδαλέζα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
7 Φεβρουαρίου 2024

Ύποπτα ευρήματα σε τρεις περιοχές της χώρας εντόπισαν οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ εντός του Ιανουαρίου

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο