Ξεκινούν τα διαδικτυακά σεμινάρια του προγράμματος Sea Guardians (οι φύλακες της θάλασσες), με βασικό άξονα τη συλλογή δεδομένων για θαλάσσια προστατευόμενα είδη και ανεπιθύμητες ορατές μορφές ρύπανσης σε επιφανειακά νερά. Στόχος, είναι η ουσιαστική συνεισφορά των ανθρώπων της θάλασσας στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ειδών που φιλοξενεί.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, επαγγελματίες, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη θάλασσα (αλιείς, κυβερνήτες, πληρώματα και άλλοι χρήστες σκαφών αναψυχής, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής) θα εκπαιδευτούν μέσα από μία σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων, ειδικά σχεδιασμένων για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, τον μήνα Μάιο θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκπαιδευτικές δράσεις:
1ο Διαδικτυακό σεμινάριο | 10 Μαΐου 2022
Θαλάσσιο περιβάλλον – η σημασία και η λειτουργία του
Ποια είναι η σημασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος; Πώς λειτουργεί; Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ελληνικών θαλασσών και πώς αυτά προστατεύονται.
2ο Διαδικτυακό σεμινάριο | 19 Μαΐου 2022
Αλιεία και Θαλάσσιο Περιβάλλον
Πώς επηρεάζει το θαλάσσιο περιβάλλον η αλιευτική δραστηριότητα; Ποιοι κανονισμοί υπάρχουν; Εξετάζουμε καλές πρακτικές για μια βιώσιμη, αποδοτικότερη και περιβαλλοντικά υπεύθυνη αλιεία.
3ο webinar | 26 Μαΐου 2022
Αναψυχή Εν Πλω και Θαλάσσιο Περιβάλλον
Ποιες είναι οι επιπτώσεις των σκαφών αναψυχής στο θαλάσσιο περιβάλλον; Εξετάζουμε καλές πρακτικές για συμμόρφωση με τους κανονισμούς και περιβαλλοντικά υπεύθυνη αναψυχή εν πλω.
Τα webinars προσφέρονται δωρεάν και θα πραγματοποιηθούν από ειδικούς της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος), του ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), της ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλους εξειδικευμένους ομιλητές.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2021».
Προσεχώς θα αναρτηθεί για κάθε webinar πρόσκληση συμμετοχής με αναλυτική θεματολογία και ωρολόγιο πρόγραμμα.
Δέλτα Έβρου: Πόλος έλξης για Φοινικόπτερα και Νανόκυκνους
“Οτι βυθίζεται ΔΕΝ εξαφανίζεται”: έκθεση ευρημάτων του υποβρύχιου καθαρισμού της Λίμνης Παμβώτιδας
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο Ειδικό Σχολείο Ραφήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία