Σεμινάριο για τη διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 13 Μαΐου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Σεμινάριο για τη διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας

Σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας» θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στην έδρα της  Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», στο πλαίσιο του προγράμματος LIFΕ, «LIFE ARCPROMImproving humanbear coexistence in 4 National Parks of South Europe». Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου στα Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Β. Πίνδου και Οροσειράς Ροδόπης καθώς και στο Πάρκο Majella της Ιταλίας.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σε υπαλλήλους των Διευθύνσεων Δασών, Δασαρχείων, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, και σε ιδιώτες που αλληλεπιδρούν τακτικά με άτομα αρκούδας στην περιοχή των Πρεσπών.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις τεχνικές διερεύνησης των πιθανών αιτιών θανάτων των άγριων ζώων και να εξοικειωθούν με τα υλικά και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση ή τη διάσωση καφέ αρκούδων. Επιπλέον, θα ενημερωθούν για την ορθή διαχείριση περιστατικών δηλητηριάσεων άγριων ζώων και σκύλων φύλαξης κοπαδιών.

Απώτερος σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη διαύλων συνεργασίας μεταξύ των Φορέων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ώστε μέσα από τη σωστή διαχείριση των προβλημάτων, να συμβάλλουν όλοι μαζί στην προστασία και διατήρηση της καφέ αρκούδας στην περιοχή.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου:

 

 

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
27 Μαΐου 2023

Επίσκεψη του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστα Τριάντη, στις προστατευόμενες περιοχές Ζακύνθου και Κεφαλονιάς

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
25 Μαΐου 2023

Στελέχη του ΟΦΥΠΕΚΑ συμμετείχαν σε σεμινάρια της Wild Life Academy για την διαχείριση εγκλημάτων κατά της άγριας ζωής

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
23 Μαΐου 2023

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 40 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο