Σεμινάριο για τη διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 13 Μαΐου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Σεμινάριο για τη διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας

Σεμινάριο με θέμα «Διαχείριση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας» θα διεξαχθεί τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 στις Πρέσπες και συγκεκριμένα στην έδρα της  Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας.

Το σεμινάριο διοργανώνεται από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ», στο πλαίσιο του προγράμματος LIFΕ, «LIFE ARCPROMImproving humanbear coexistence in 4 National Parks of South Europe». Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των όρων συνύπαρξης της καφέ αρκούδας και του ανθρώπου στα Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Β. Πίνδου και Οροσειράς Ροδόπης καθώς και στο Πάρκο Majella της Ιταλίας.

Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε εργαζόμενους των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, σε υπαλλήλους των Διευθύνσεων Δασών, Δασαρχείων, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, και σε ιδιώτες που αλληλεπιδρούν τακτικά με άτομα αρκούδας στην περιοχή των Πρεσπών.

 

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στις τεχνικές διερεύνησης των πιθανών αιτιών θανάτων των άγριων ζώων και να εξοικειωθούν με τα υλικά και τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση ή τη διάσωση καφέ αρκούδων. Επιπλέον, θα ενημερωθούν για την ορθή διαχείριση περιστατικών δηλητηριάσεων άγριων ζώων και σκύλων φύλαξης κοπαδιών.

Απώτερος σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάπτυξη διαύλων συνεργασίας μεταξύ των Φορέων και των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται εντός της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ώστε μέσα από τη σωστή διαχείριση των προβλημάτων, να συμβάλλουν όλοι μαζί στην προστασία και διατήρηση της καφέ αρκούδας στην περιοχή.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του σεμιναρίου:

 

 

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
3 Φεβρουαρίου 2023

Εναρκτήρια συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης της ΜΔ Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
3 Φεβρουαρίου 2023

Υποβολή υποψηφιότητας του Ολύμπου ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της UNESCO

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
2 Φεβρουαρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων 2023: έκκληση για αποκατάσταση των υγροτόπων

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο