Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΛΙΔΕΚ και ΟΦΥΠΕΚΑ για έρευνα για τα ενδημικά και απειλούμενα είδη

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 6 Απριλίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΛΙΔΕΚ και ΟΦΥΠΕΚΑ για έρευνα για τα ενδημικά και απειλούμενα είδη

Σύμβαση συνεργασίας για την υλοποίηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Μελέτες πεδίου ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας», υπέγραψαν την Τρίτη 5 Απριλίου το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστου Δήμα, και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δυο φορέων, αναμένεται να υλοποιηθούν και να χρηματοδοτηθούν ερευνητικά έργα διάρκειας έως δώδεκα μηνών, με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται στο ποσό των 330.000 ευρώ.

 

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας: «Η αξιοποίηση των Ελλήνων επιστημόνων και της έρευνας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης είναι στρατηγική επιλογή. Η σύμπραξη του ΕΛΙΔΕΚ με τον ΟΦΥΠΕΚΑ θα μας βοηθήσει να βρούμε λύσεις, να καταγράψουμε τα δεδομένα και να προωθήσουμε πολιτικές δράσεις με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και ειδικότερα των ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας».

 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, επεσήμανε ότι «για να διασώσουμε τα ενδημικά είδη ζώων και φυτών της χώρας πρέπει πρώτα να τα καταγράψουμε. Σε μια εποχή που όλοι αναζητούν και καταφεύγουν σε δεδομένα, δημιουργούμε μια τράπεζα δεδομένων για την οποία θα δουλέψουν Έλληνες επιστήμονες, ενώνοντας δυνάμεις με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα και προωθώντας από κοινού τη συνεργασία ΟΦΥΠΕΚΑ και ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ».

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κωνσταντίνος Τριάντης ανέφερε τα εξής: «Στον ΟΦΥΠΕΚΑ, από την πρώτη στιγμή εστιάζουμε στην προστασία και την ανάδειξη της ελληνικής φύσης. Μετά τον Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών της Ελλάδας, η συνεργασία μας με το ΕΛΙΔΕΚ για την υλοποίηση των μελετών των ενδημικών και απειλούμενων ειδών της Ελλάδας, είναι ένα ακόμα βήμα προς την ουσιαστική γνώση και συνεπώς την αποτελεσματική προστασία της ελληνικής βιοποικιλότητας».

 

Η Πρόεδρος του ΕΛΙΔΕΚ, Ξένη Χρυσοχόου, αναφορικά με τη χθεσινή συμφωνία τόνισε πως: «Το ΕΛΙΔΕΚ χαίρεται ιδιαίτερα για αυτήν τη συνεργασία, η οποία ενισχύει την έρευνα για τη βιοποικιλότητα, ένα θέμα μέγιστης σημασίας για το σύνολο της κοινωνίας. Ευχαριστούμε τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο Ίδρυμα για να συνεισφέρει στη διαδικασία της αξιολόγησης και παρακολούθησης των έργων.  Αναμένουμε με μεγάλη χαρά τα αποτελέσματα της δράσης αυτής».

 

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
13 Ιουνίου 2024

Έγκριση του από 22.05.2024 Πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων για τη δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας.

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
12 Ιουνίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με 50 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
6 Ιουνίου 2024

Επιλογή Προϊσταμένου της ΄Β Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

Διαβάστε Περισσότερα