Ο Αίνος και η Κεφαλληνιακή βιόλα στο τεύχος 121 της Σχεδίας

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 1 Απριλίου 2024
Εκδηλώσεις
Ο Αίνος και η Κεφαλληνιακή βιόλα στο τεύχος 121 της Σχεδίας

Στο τεύχος Απριλίου της Σχεδίας που κυκλοφορεί στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δίνει το «παρών» και ο ΟΦΥΠΕΚΑ, παρουσιάζοντας τον Εθνικό Δρυμό Αίνου και την Κεφαλληνιακή βιόλα!

 

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου είναι ο μικρότερος σε έκταση Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας, αλλά και μια από τις πιο σημαντικές περιοχές από πλευράς βιοποικιλότητας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδρύθηκε το 1962 με κύριο σκοπό την προστασία του δάσους της Κεφαλληνιακής ελάτης, καθώς και των περίφημων πυκνών μεσογειακών θαμνώνων.

 

Ανεπτυγμένο δίκτυο ημιορεινών μονοπατιών οδηγεί τον επισκέπτη σε απότομες βραχώδεις κορυφές με θέα το Ιόνιο πέλαγος και τα γύρω νησιά, σε πετρώματα με σπάνια απολιθώματα όπως οι ρουδιστές, σε ξέφωτα με μαύρα έλατα και μεσογειακούς θαμνώνες, όπου θα συναντήσει σπάνια και ενδημικά φυτά, απειλούμενα με εξαφάνιση πτηνά και ερπετά.

 

Στη βιοποικιλότητα της περιοχής ξεχωριστή θέση η Κεφαλληνιακή βιόλα ή μενεξές Viola cephalonica, φυτό που συναντάται μόνο στις υψηλότερες κορυφές του όρους Αίνος και πουθενά αλλού στον κόσμο. Ένα μικρό, πολυετές φυτό με χαρακτηριστικά μωβ άνθη που ανθίζει στις σχισμές των βράχων.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Εκδηλώσεις
19 Απριλίου 2024

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο 9ο “Our Ocean Conference”: Έργα 26 εκατ. ευρώ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
16 Απριλίου 2024

Our Ocean Conference

Διαβάστε Περισσότερα
Εκδηλώσεις
16 Απριλίου 2024

Eνημερωτικό σεμινάριο “Οι μέλισσες στην Πελοπόννησο – πολυπληθείς, αλλά άγνωστες ανεκτίμητες, μα κινδυνεύουσες”

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο