Ξεκίνησε τη Δευτέρα 16/01/2023 η πρώτη συνάντηση εργασίας (IUCN Red List Training Workshop) μεταξύ της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και 47 Ελλήνων επιστημόνων, για την κατάρτιση του Κόκκινου Καταλόγου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων, Φυτών και Μυκήτων της Ελλάδας.
Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, της IUCN, της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, για την αξιολόγηση της πιθανότητας εξαφάνισης περισσότερων από 12.000 ειδών της Ελλάδας. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη προστασία και διαχείριση της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Σύνταξη Κόκκινων Καταλόγων Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας», που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.) 2014-2020» και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με τη συγχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ταμείο Συνοχής).
Η IUCN
Η International Union for Conservation of Nature (IUCN-Διεθνής Ένωση Διατήρησης της Φύσης) είναι μια παγκόσμια ένωση οργανώσεων και υπηρεσιών η οποία ιδρύθηκε το 1948 με αντικείμενο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων.
Η IUCN εκδίδει τον παγκόσμιο «Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Ειδών», το εγκυρότερο και περιεκτικότερο ευρετήριο αποτίμησης και αποτύπωσης του κινδύνου εξαφάνισης φυτών και ζώων, έχοντας αξιολογήσει έως σήμερα περισσότερα από 150.000 είδη.