Η Διεθνής Ημέρα Δασών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ημέρα που έχει ορισθεί από τη Γενική Συνέλευση την Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) και συμπίπτει με την έναρξη του εαρινού ηλιοστασίου. Στόχος του εορτασμού της διεθνούς ημέρας δασών είναι η ανάδειξη της τεράστιας οικολογικής σημασίας των δασών, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη προστασίας και βιώσιμης διαχείρισής τους.
Το φετινό μήνυμα του εορτασμού είναι: «Δάση: βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση» και έχει ως στόχο να υπογραμμίσει τη σημασία για βιώσιμη διαχείριση των δασών και κατανάλωση των πόρων τους. Παράλληλα, να απευθύνει έκκληση για ανάληψη δράσης προκειμένου να προστατεύσουμε τα δάση και να αποκαταστήσουμε αυτά που έχουν καταστραφεί.
Τα δάση προσφέρουν πολλαπλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά οφέλη όταν διατηρούνται και χρησιμοποιούνται με βιώσιμο τρόπο. Συγκεκριμένα, φιλοξενούν περίπου το 80% της παγκόσμιας χερσαίας βιοποικιλότητας, με περισσότερα από 60.000 είδη δέντρων, ενώ παρέχουν στους ανθρώπους αγαθά όπως ξυλεία, καύσιμα, τρόφιμα, βοηθούν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προστατεύουν τα εδάφη από τη διάβρωση και χρησιμεύουν ως περιοχές αναψυχής. Υπολογίζεται ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται άμεσα από τα δάση για τροφή, στέγη, ενέργεια, φάρμακα και εισόδημα.
Ωστόσο, παρά τα ανεκτίμητα οικολογικά, οικονομικά, κοινωνικά και υγειονομικά οφέλη, η παγκόσμια αποψίλωση των δασών συνεχίζεται με ανησυχητικό ρυθμό, αν αναλογιστεί κανείς ότι 10 εκατομμύρια εκτάρια δάσους χάνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως- έκταση περίπου όσο η Ισλανδία.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Δασών, η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), Μαρία Παπαδοπούλου ανέφερε: «Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει συνείδηση όλων, ότι η αειφόρος διαχείριση των δασών και η βιώσιμη χρήση των πόρων τους, αποτελεί το «κλειδί» για την ευημερία τόσο των σημερινών όσο και μελλοντικών γενεών. Ο Οργανισμός μας στο σχέδιο δράσης του θα ανάλάβει άμεσα την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που αφορούν στην προστασία του δασικού κεφαλαίου της χώρας».
Δέλτα Έβρου: Πόλος έλξης για Φοινικόπτερα και Νανόκυκνους
“Οτι βυθίζεται ΔΕΝ εξαφανίζεται”: έκθεση ευρημάτων του υποβρύχιου καθαρισμού της Λίμνης Παμβώτιδας
Ο ΟΦΥΠΕΚΑ στο Ειδικό Σχολείο Ραφήνας για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία