Δορυφορικοί πομποί σε πελαργούς και όρνια στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 5 Ιουλίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Δορυφορικοί πομποί σε πελαργούς και όρνια στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Στην τοποθέτηση δορυφορικών πομπών σε οκτώ πελαργούς και τρία όρνια προχώρησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του ΟΦΥΠΕΚΑ στο πλαίσιο των δράσεων προστασίας και παρακολούθησης απειλούμενων ειδών ορνιθοπανίδας.

 

Ειδικότερα, σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, σημάνθηκαν με δορυφορικό πομπό οκτώ από τους 28 λευκοπελαργούς της περιοχής, οι οποίοι είχαν δακτυλιωθεί το προηγούμενο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού. Στόχος της δράσης, που χρηματοδοτείται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, είναι η συλλογή πολύτιμων στοιχείων για τις μετακινήσεις των πουλιών και τις απειλές που αντιμετωπίζουν κατά τη μετανάστευσή τους.

 

Ο λευκοπελαργός συγκαταλέγεται στη χώρα μας στα τρωτά είδη, σύμφωνα με τα κριτήρια την IUCN. Στις προστατευόμενες περιοχές του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού έχουν καταμετρηθεί 15 ζευγάρια. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων, τα πουλιά φωλιάζουν στην περιοχή πάνω από 35 χρόνια.

 

Επίσης, πομποί τοποθετήθηκαν σε τρία όρνια (Gyps fulvus) από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE IP 4 NATURA και της υλοποίησης του Εθνικού Σχέδιου Δράσης για τρία πτωματοφάγα είδη (γύπες).

 

Τα όρνια είχαν μεταφερθεί από τις εγκαταστάσεις της ΑΝΙΜΑ με τη συνδρομή μελών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στον κλωβό επανένταξης που διατηρεί η Μονάδα Διαχείρισης στην περιοχή του Αρακύνθου.

 

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Στερεάς Ελλάδας του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α θα ήθελε να ευχαριστήσει για την άψογη συνεργασία τους: τα μέλη της ΑΝΙΜΑ, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την ανεξάρτητη Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΠΕΛΑΡΓΟΣ», τον επιστημονικό συνεργάτη της πιλοτικής δράσης (Δασολόγο) κ. Ρήγα Τσιακίρη και τα μέλη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την μέχρι τώρα συνεισφορά τους στην όλη διαδικασία, καθώς και για τη συμμετοχή τους στην πομποθέτηση των λευκοπελαργών τη δεύτερη μέρα.

 

Επίσης, ευχαριστίες οφείλονται στον ΔΕΔΔΗΕ  Μεσολογγίου και στο υποπρακτορείο του ΔΕΔΔΗΕ Αστακού για την παρουσία τους για την αποφυγή τυχόν ατυχήματος, καθώς και στον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου για την παραχώρηση του ειδικού καλαθοφόρου οχήματος.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
30 Νοεμβρίου 2022

O χάρτης υδροπεριόδου της Λίμνης Κερκίνης σε διαδικτυακή εφαρμογή

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
22 Νοεμβρίου 2022

Έγκριση του πρακτικού της Επιτροπής Αξιολόγησης προτάσεων για τη σύναψη σαράντα (40) Συμβάσεων Μίσθωσης Έργου

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
27 Οκτωβρίου 2022

Πρόσκληση υποβολής προσφοράς για την υπηρεσία με τίτλο «Διαχειριστικές δράσεις προστασίας των αμμοθινικών οικοσυστημάτων των νέων περιοχών NATURA 2000 της Κεφαλονιάς – Ιθάκης» στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης με τίτλο: «Επιχορήγηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου για δράσεις διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων – ΣΑ/ΕΝΑΡΙΘΜΟΣ 2020ΣΕ27510043».

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο