Σημαντικές καταγραφές σπάνιων πουλιών πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θράκη, τόσο στο Δέλτα Έβρου όσο και στις λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα.
Ειδικότερα, στο Δέλτα του Έβρου, κατά τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, το προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του ΟΦΥΠΕΚΑ κατέγραψε 120 Χαμωτίδες Tetrax tetrax, που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων του είδους αυτού που έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα.
Οι Χαμωτίδες Tetrax tetrax αποτελούν σπάνια πουλιά που, ενώ παλαιότερα φώλιαζαν στη χώρα μας, πλέον παρατηρούνται μόνο σποραδικά και ακανόνιστα κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή κατά τη μετανάστευση, σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.
Είχε προηγηθεί η εμφάνιση 25 Χαμωτίδων, στις αρχές Δεκεμβρίου, στις Αλυκές Κίτρους του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, που προκάλεσε το ενδιαφέρον των ορνιθοπαρατηρητών. Οι 120 Χαμωτίδες στο Δέλτα του Έβρου, ωστόσο, αποτελούν μία ιδιαίτερα σημαντική καταγραφή, καθώς ο συνήθης διαχειμάζων πληθυσμός δεν υπερβαίνει τις λίγες δεκάδες άτομα. Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί, πως η τελευταία περίπτωση φωλιάσματος στην Ελλάδα καταγράφηκε το 1917.