Τακτική και μόνιμη χρηματοδότηση του καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 8 Ιουνίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
Τακτική και μόνιμη χρηματοδότηση του καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου από τον ΟΦΥΠΕΚΑ

Τον καθαρισμό του Θερμαϊκού Κόλπου από επιπλέοντα απορρίμματα με ειδικό σκάφος ανέλαβε για την προσεχή τριετία ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), με τη χρηματοδότηση σχετικής σύμβασης σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Υπουργείο Εσωτερικών. Στο πλαίσιο της σύμβασης, που αρχικά θα έχει οκτάμηνη διάρκεια και στη συνέχεια θα επεκταθεί, το ειδικά εξοπλισμένο καραβάκι θα πηγαινοέρχεται από το Δέλτα Αξιού ως το Μέγαρο Μουσικής και θα απομακρύνει τα απορρίμματα. Πρόκειται για την υλοποίηση μονίμων προληπτικών καθαρισμών του Θερμαϊκού Κόλπου μέσω του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής βρέθηκαν χθες, Τρίτη 7 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη, και επιθεώρησαν τις εργασίες του σκάφους Αλκίππη ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης και η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, συνοδεία της υπεύθυνης του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Αντωνίου.

 

«Το ΥΠΕΝ, με πολύτιμο συνεργάτη τον ΟΦΥΠΕΚΑ ανταποκρίθηκε στην πρωτοβουλία του κ. Καλαφάτη και χρηματοδοτούμε αυτό το ειδικό σκάφος για να διενεργεί μόνιμους και προληπτικούς καθαρισμούς στο Θερμαϊκό Κόλπο. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Αλκίππη ήταν η συνοδός και προστάτιδα της ωραίας Ελένης στις περιπέτειές της. Τώρα  πια η Αλκίππη θα προστατεύει τη Θεσσαλονίκη», είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

 

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Καλαφάτης, τόνισε ότι υλοποιείται πλέον ένα έργο σε μόνιμη και τακτική βάση, και «σταματάει η επαιτεία που υπήρχε για να λυθούν περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως αυτό του καθαρισμού του Θερμαϊκού Κόλπου».

 

«Το πρόβλημα της ρύπανσης από τα στερεά απόβλητα στο Θερμαϊκό Κόλπο είναι πάρα πολύ έντονο και επηρεάζει και τις προστατευόμενες περιοχές που βρίσκονται στα δυτικά του Θερμαϊκού. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα πιο συστηματικά σε σχέση με το παρελθόν. Εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση μίας σύμβασης για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή από φέτος έως και το 2024, προκειμένου πλέον οι Θεσσαλονικείς να απολαμβάνουν το Θερμαϊκό όπως θα πρέπει να τον απολαμβάνουν οι πολίτες μιας τέτοιας όμορφης πόλης», αναφέρει η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου.

 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος της ιδιοκτήτριας εταιρείας της Αλκίππης, κάθε φορά που το σκάφος πραγματοποιεί τη διέλευση καθαρισμού από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης μέχρι και την Αγία Τριάδα, καθαρίζονται από την επιφάνεια της θάλασσας τουλάχιστον 200 κιλά σκουπίδια.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
10 Σεπτεμβρίου 2023

Αποτίμηση επιπτώσεων πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης Σουφλίου

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
31 Αυγούστου 2023

Δράσεις προστασίας της άγριας πανίδας σε Πάρνηθα, Δαδιά και ΝΔΣ Έβρου

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
23 Αυγούστου 2023

Ανοίγει στις 24 Αυγούστου το Φαράγγι της Σαμαριάς

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο