Μια συνεργασία με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ και ο ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου συνεργαζόμαστε για να προβάλλουμε τα παραδοσιακά τραγούδια που αναφέρονται στα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και αναδεικνύουν τη βαθιά και άρρηκτη σχέση του ανθρώπου με τη Φύση.

Το ανθολόγιο παραδοσιακών στίχων που παρουσιάζουμε εδώ ελπίζουμε πως θα συμβάλει στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση σε σχέση με περιβαλλοντικά ζητήματα. Η προστασία της Φύσης παραμένει υπόθεση όλων μας.

Κώστας Τριάντης
Διευθύνων Σύμβουλος Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.

Σωκράτης Σινόπουλος
Πρόεδρος ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου

Λίγα λόγια για τη συλλογή

Η συλλογή περιλαμβάνει στίχους παραδοσιακών τραγουδιών από το Μουσικό Αρχείο της Δόμνας Σαμίου. Κάποια από τα τραγούδια είναι ανέκδοτα ενώ τα ήδη δημοσιευμένα συμπληρώθηκαν με στίχους από χειρόγραφες σημειώσεις της ίδιας ή άλλες πηγές. Οι θεματικές των τραγουδιών είναι ευρέως διαδεδομένες στον ελληνικό χώρο, σε διάφορες παραλλαγές. Η κατάταξή τους ανά γεωγραφικό διαμέρισμα έγινε με βάση τα στοιχεία των καταγραφών που υπάρχουν στο αρχείο. Οι διάλεκτοι και τα κατά τόπους γλωσσικά ιδιώματα αποδόθηκαν με κύριο μέλημα αφενός την πιστότητα στο αρχειακό υλικό και αφετέρου τη δυνατότητα κατανόησης των κειμένων. Απώτερος στόχος υπήρξε η ανάδειξη του ποιητικού περιεχομένου των τραγουδιών. Τα σύντομα σχόλια που τα συνοδεύουν παρέχουν, εκτός από βασικές πληροφορίες, κάποιες πιθανές αναγνώσεις του πολυεπίπεδου νοήματος των τραγουδιών. Ειδικά τα τραγούδια των εθιμικών δρώμενων συνοδεύονται από εκτενέστερα σχόλια για τα έθιμα με τα οποία σχετίζονται.


Για τη συλλογή Φύση και Παραδοσιακό Τραγούδι εργάστηκαν τα μέλη του ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου: Κούλα Γιαζιτζόγλου, Θοδωρής Κοντάρας, Ελίνα Παπαδοπούλου, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Τασία Παπανικολάου, Σωκράτης Σινόπουλος και Θάνος Τσακνάκης. Ευχαριστούμε τη Ζωή Μάργαρη και τη Μιράντα Τερζοπούλου για τα αναλυτικά τους σχόλια στα τραγούδια των εθιμικών δρώμενων, τον Ηλία Υφαντίδη, τον Γιάννη Κλαδάκη και τον Κώστα Κωνσταντάτο για τις εξειδικευμένες πληροφορίες που μας παρείχαν για τα τραγούδια του Πόντου, των Δωδεκανήσων και της Κάτω Ιταλίας αντίστοιχα, την Ουρανία Σινοπούλου για τις φιλολογικές της επισημάνσεις και τη Δήμητρα Τουλάτου για την επιμέλεια των κειμένων.

Αφιερώνουμε την συλλογή αυτή σε όλους τους ανθρώπους που έδωσαν τη φωνή τους στις ηχογραφήσεις του Μουσικού Αρχείου της Δόμνας Σαμίου από το την δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα, προσθέτοντας ο καθένας από ένα πολύτιμο λιθαράκι στον θησαυρό αυτό, που λέγεται παραδοσιακό τραγούδι.

ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου

logo_association
18
Γεωγραφικές
περιοχές
170+
Παραδοσιακά
τραγούδια
Η Φύση και ο Άνθρωπος στα Ελληνικά Δημοτικά Τραγούδια
του Θοδωρή Κοντάρα

Οι Έλληνες έχουν την ευτυχία και το προνόμιο να ζουν σε μια χώρα με εντυπωσιακό και πολυποίκιλο φυσικό κατακερματισμό, όπου εξαπλώνεται ένας τεράστιος πλούτος χλωρίδας και πανίδας μέσα σε κλίμα θαυμάσιο από κάθε άποψη. Παρά την υποβάθμιση της φύσης ανά τους αιώνες, ακόμη και σήμερα όλα σμίγουν με το εκθαμβωτικά περικαλλές ελληνικό φυσικό περιβάλλον σε μιαν αρμονική πληρότητα.

Φυσικό περιβάλλον και λαϊκός πολιτισμός:
Προφορική παράδοση, ζώσα πολιτισμική κληρονομιά και αειφορία στον 21ο αιώνα
της Δρ Ζωής Ν. Μάργαρη

Τα τραγούδια, όπως είχε σημειώσει ο αείμνηστος καθηγητής της Λαογραφίας Δημήτριος Λουκάτος συνταιριάζοντας τον λόγο με το μέλος, παρουσιάζουν ένα άριστο μέτρο παρομοίωσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση (1961, 1977, 1980). Μολονότι η διαπίστωση του Λουκάτου φαίνεται κάπως μακρινή σήμερα που κυριαρχεί η άποψη πως ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από τον φυσικό κόσμο, σίγουρα αποτελεί αφορμή για αναστοχασμό.

Αν γνωρίζετε κάποιο παραδοσιακό τραγούδι που αναφέρεται σε στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα σε κάποιο σπάνιο φυτό ή ζώο με την τοπική του ονομασία μπορείτε να μας το στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: paradosiaka@necca.gov.gr