SEA GUARDIANS: Οι άνθρωποι της θάλασσας προστατεύουν το σπίτι τους

Ημερομηνία Δημοσίευσης : 14 Μαρτίου 2022
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
SEA GUARDIANS: Οι άνθρωποι της θάλασσας προστατεύουν το σπίτι τους

Στην ουσιαστική συνεισφορά των ανθρώπων της θάλασσας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ειδών που φιλοξενεί στοχεύει το πρόγραμμα Sea Guardians (οι φύλακες της θάλασσες), η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε πρόσφατα, με βασικό άξονα τη συλλογή δεδομένων για θαλάσσια προστατευόμενα είδη και ανεπιθύμητες ορατές μορφές ρύπανσης σε επιφανειακά νερά.

Το πρόγραμμα SEA GUARDIANS υλοποιείται με συντονιστή την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), με εταίρους την ΑΕΝΑΟΣ ΘΑΛΑΣΣΑ, τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) και επιστημονικό αρωγό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσω του του Εργαστηρίου Ιχθυολογίας του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 3 «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και καινοτόμες δράσεις 2021».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, επαγγελματίες, αλλά και άνθρωποι που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη θάλασσα (αλιείς, κυβερνήτες, πληρώματα και άλλοι χρήστες σκαφών αναψυχής, αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής) θα εκπαιδευτούν μέσα από μία σειρά σεμιναρίων και εργαστηρίων, ειδικά σχεδιασμένων για τις θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.

Ειδικότερα το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • Σειρά webinars για το θαλάσσιο περιβάλλον, την αλιεία και την αναψυχή εν πλω
  • Εξειδικευμένο εργαστήριο (e-lab) για κάθε μία από τις τρεις ομάδες-στόχους
  • Βιωματικό εκπαιδευτικό διήμερο για αλιείς με σεμινάρια, εργαστήρια και παρακολούθηση δράσης καθαρισμού βυθού
  • Διήμερο Συνέδριο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, μια εμβληματική θαλάσσια περιοχή, που θα αποτελέσει μια ευκαιρία για να προωθήσει μελλοντικές συνέργειες και να προβάλει καλά παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο για είδη και εστίες ρύπανσης

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος θα τεθεί σε λειτουργία ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο, στα πρότυπα της επιστήμης των πολιτών, για τη συλλογή πολύτιμων στοιχείων που προάγουν την έρευνα, με σκοπό την προστασία της θαλάσσιας ζωής και την πρόληψη/αντιμετώπιση της ρύπανσης. Συγκεκριμένα, θα αναπτυχθεί ειδική εφαρμογή (app) για κινητά τηλέφωνα με τη βοήθεια της οποίας αλιείς, λιμενικοί, χρήστες σκαφών αναψυχής και πολίτες σε θαλάσσιο πλωτό μέσο, θα μπορούν να ενημερώνουν τους υπεύθυνους επιστήμονες του έργου για τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη ή τυχόν εστίες ρύπανσης που συναντούν στη διάρκεια της εργασίας ή του ταξιδιού τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα SEA GUARDIANS εστιάζει στις Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία κατά την οποία οριστικοποιούνται η μία μετά την άλλη οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και θα ακολουθήσει η έκδοση των αντίστοιχων Προεδρικών Διαταγμάτων και τα Σχέδια Διαχείρισης για τα προστατευτέα αντικείμενα των περιοχών NATURA 2000.

Share on social :
Σχετικά Νέα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
22 Φεβρουαρίου 2024

22α Φεβρουαρίου: Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
9 Φεβρουαρίου 2024

Επιτυχημένη επιχείρηση απομάκρυνσης λύκου από την Αμυγδαλέζα

Διαβάστε Περισσότερα
Νέα, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου
7 Φεβρουαρίου 2024

Ύποπτα ευρήματα σε τρεις περιοχές της χώρας εντόπισαν οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων του ΟΦΥΠΕΚΑ εντός του Ιανουαρίου

Διαβάστε Περισσότερα
Μετάβαση στο περιεχόμενο